Syrische luchtmacht bombardeert IS in oostelijke Eufraatvallei

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben stellingen en voertuigen van de terreurgroep IS in het oosten van het land gebombardeerd. Dat gebeurde niet ver van de posities van de Arabisch-Koerdische alliantie SDF, die ook vecht tegen IS. Die alliantie probeert intussen nog altijd Raqqa, de "hoofdstad" van IS in te nemen.

Bij de bombardementen bases en voertuigen van IS bestookt zijn in de buurt van de stad Maadan in het oosten van de provincie Raqqa aan de Eufraat.

De aanvallen zouden plaatsgevonden hebben niet ver van de stellingen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een alliantie van Arabische en Koerdische milities. Die SDF belegeren nog altijd Raqqa, de "hoofdstad van IS" iets verder stroomopwaarts aan de Eufraat.

De bombardementen van vandaag hebben dan wellicht een dubbele boodschap. Enerzijds moeten ze de opmars van het Syrische leger en de Iraanse bondgenoten tegen IS in het oosten van Syrië ondersteunen. Anderzijds lijken ze ook een waarschuwing te zijn voor de SDF om niet ver zuidoostwaarts langs de Eufraat te trekken. 

Analisten verwachten ook niet dat dat zal gebeuren. De Koerden hebben hun handen vol met de strijd om Raqqa, dat al uit hun kernland ligt. Verder opdrukken in overwegend Arabisch gebied, lijkt niet duurzaam.

Dat heeft dan wel meer zin voor het leger van Assad. De oostelijke Eufraatvallei geeft toegang tot de grens met Irak en is een belangrijke levensader in het oosten van Syrië. Tevens wil het Syrische leger daar de omsingelde enclave van Deir az-Zor ontzetten, waar Syrische troepen al jaren standhouden tegen IS. Bovendien ligt in die oostelijke Eufraatvallei Mayadin, een stad waar veel IS-leiders zich zouden hebben teruggetrokken.