Thomas Cook repatrieert 65 Belgen uit Kos na de aardbeving

Thomas Cook legt vandaag een speciale vlucht in om zijn Nederlandse, Duitse en Belgische klanten die op Kos verbleven, te repatriëren. De touroperator doet dit, omdat deze reizigers niet meer in hun hotel kunnen overnachten en omdat er op dit ogenblik geen mogelijkheden zijn om al deze reizigers onder te brengen in andere hotels op Kos voor de rest van hun verblijf.
AFP or licensors

De Belgische reizigers logeerden allen in het beschadigde Continental Palace. Op het moment van de aardbeving verbleven daar 76 Belgen. 65 van hen keren vandaag terug met een repatriëringsvliegtuig, 11 andere landgenoten blijven op Kos. Zij konden terecht in een ander hotel. In totaal verblijven er zo'n 1.100 Belgische klanten van Thomas Cook op het eiland.

De repatriëringsvlucht, waarop ook Nederlanders en Duitsers zitten, zal om 20 uur landen op de luchthaven van Frankfurt, Duitsland. Daarna zal Thomas Cook de Belgische reizigers met de bus naar Brussels Airport brengen.

De hele terugreis worden de gerepatrieerden begeleid door twee mensen van Thomas Cook Special Assistance Team. "Al deze reizigers krijgen automatisch de terugbetaling van de niet-genoten nachten", zo meldt Thomas Cook België in een persbericht.

Wat de andere reizigers uit andere hotels op Kos en Bodrum betreft, benadrukt Thomas Cook dat de situatie weer stabiel is. Thomas Cook begrijpt dat sommige reizigers bang zijn, maar benadrukt dat er geen reden toe is: "Alle hotels zijn grondig gecontroleerd en veilig bevonden. Iedereen kan zijn vakantie dus voortzetten in het geboekte hotel. Er is geen reden voor een algemene repatriëring."

TUI: "Iedereen kan nacht doorbrengen in hotelkamer"

Reisorganisatie TUI zegt dan weer dat al hun reizigers zijn ondergebracht in hotels en dat iedereen de nacht kan doorbrengen in een hotelkamer.

"Ondanks wat schade hier en daar zijn alle hotels weer operationeel, op een hotel in Kos stad na", stelt TUI. De vluchten naar Kos, Rhodos, Bodrum en Marmaris lopen vandaag opnieuw volgens planning, aldus nog de reisorganisatie.

Volgens TUI zijn er de voorbije nacht wel nog wat naschokken geweest, maar is dat een normaal verschijnsel en is de rust intussen teruggekeerd. "Iedereen pakt zijn vakantie opnieuw op, hoewel bij een aantal mensen de angst nog niet is weggeëbd. Onze reisleiding maakt extra rondes langs de hotels om mensen te woord te staan", aldus TUI.