Verzekering beschermt koraalrif tegen stormschade

Een Zwitserse verzekeringsmaatschappij werkt een polis uit voor de bescherming van het koraalrif voor de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan, een grote toeristische trekpleister. Op die manier kunnen hoteleigenaars zelf sneller het rif herstellen na stormschade, iets wat steeds vaker voorkomt als gevolg van de klimaatopwarming. De verzekeraar hoopt dat hiermee een nieuwe markt voor natuurrampen kan worden aangeboord.
Playa Del Carmen

Het koraalrif ligt aan de Riviera Maya, een toeristisch gebied voor de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan, met trekpleisters als de steden Cancún en Tulum en de badplaats Playa del Carmen. Het is een onderdeel van het 1.000 kilometer lange Meso-Amerikaanse Barrièrerif, het op een na grootste rif ter wereld. Het beschermt de kust tegen hoge golven. Als een storm het rif beschadigt, is snel herstel belangrijk, anders sterft het af. Weg bescherming dus, iets wat de hoteleigenaars in Yucatan niet graag zien gebeuren.

De laatste jaren valt het rif ten prooi aan steeds meer en zwaardere stormen, onder meer als gevolg van de klimaatopwarming. En het herstel en onderhoud slorpt geld op. Het is de Mexicaanse overheid die daarvoor instaat, met andere woorden, de belastingbetaler dus. Na de doortocht van orkaan Wilma in 2005, met een economische schade van 7,5 miljard dollar, moesten veel hoteleigenaars extra belastingen betalen.

AP2011

"Nieuwe markt voor verzekeringen"

De Zwitserse maatschappij Swiss Re AG ziet brood in de zaak en werkt aan een verzekeringspolis voor het rif. Volgens het Amerikaanse persagentschap Bloomberg is het de eerste keer dat een verzekeringsmaatschappij een natuurlijk object verzekert. Na stormschade zal de maatschappij heel snel geld kunnen uitkeren aan de hoteleigenaars die instappen in de polis, zodat ze zelf het rif en de stranden kunnen herstellen. Zij krijgen ook een incentive om het rif te beschermen.

Alex Kaplan, senior vicepresident bij Swiss Re, noemt de polis een doorbraak en hoopt dat een heel nieuwe markt voor schade door natuurrampen kan worden aangeboord. "In plaats van belastingbetalers te laten opdraaien voor de kosten voor natuurrampen, klimaatopwarming inbegrepen, laat ons een manier zoeken om het te kwantificeren en het op de private markt te gooien", zegt hij aan Bloomberg.