VMM waarschuwt: "Zwem enkel in erkende zwemzones"

Na de problemen met jeugdkampen in Wallonië, wijst de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) erop dat je ook in Vlaanderen beter niet in rivieren of kanalen gaat zwemmen. “De kwaliteit van het water in erkende zwemzones moet aan veel meer eisen voldoen, waardoor de kans op ziekte klein is”, zegt Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

“Het is beter dat je gaat zwemmen op plaatsen waar ook de zwemwaterkwaliteit wordt getest want die moet aan veel hogere eisen voldoen dan de algemene waterkwaliteit. Daar wordt ook gekeken of er bacteriën inzitten waardoor je veel sneller ziek kan worden. Dat is wellicht ook gebeurd bij die scoutsgroepen in Wallonië”, zegt Smet.

De Vlaamse Milieumaatschappij controleert de 42 zwemzones aan de kust en de erkende zwem- en recreatievijvers in heel Vlaanderen geregeld. De kwaliteit van het zwemwater staat daar duidelijk aangegeven. “Als die niet goed is, dan wordt de uitbater verwittigd of aan de kust is dat dan de burgemeester. Dan komt er een advies van de collega’s van het Vlaams Agentschap-Toezicht Volksgezondheid. Eventueel kan er dan een zwemverbod uitgevaardigd worden”, aldus Smet.

Waar zijn die zones?

De erkende zwemzones kan je herkennen aan borden die uithangen op de plaatsen waar je gaat zwemmen. “Je ziet dat aan het lachende gezichtje, dan is de kwaliteit van het water goed of aan een treurig gezichtje, dan is de kwaliteit van het zwemwater niet goed. Dan kan je echt met een gerust gevoel gaan zwemmen”, vertelt Smet. Je kan de actuele zwemwaterkwaliteit in Vlaanderen ook online raadplegen op www. kwaliteitzwemwater.be.