"Regering bestraft mensen door te lage pensioenen nog te verlagen"

De vakbonden maken brandhout van een wetsontwerp van minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR). Vorige donderdag had de ministerraad de nieuwe pensioenberekening van Bacquelaine goedgekeurd. Die moet ingaan op 1 januari 2019.

Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront komt de nieuwe berekening neer op een verlaging.

Vooral bruggepensioneerden en mensen die meer dan een jaar werkzoekend zijn geweest, zijn de dupe. Mensen die op brugpensioen gaan in het algemene stelsel zouden minder pensioen krijgen omdat hun jaren brugpensioen niet meer zullen meetellen. Ook wie langer dan één jaar op zoek moet naar werk, zal dat volgens de vakbonden voelen in zijn pensioenportemonnee. "Het grootste probleem is dat het laagste in plaats van het laatste loon in aanmerking wordt genomen", zegt Miranda Ulens van de socialistische vakbond ABVV. Ze verdenkt er de regering van op die manier 100 miljoen te willen besparen.

De nieuwe pensioenberekening gaat in op 1 januari 2019. "Werkbare eindeloopbanen en positieve maatregelen zijn onbekend terrein voor deze regering", klagen de vakbonden. "Mensen bestraffen door te lage pensioenen te verlagen is het nieuwe normaal."

Meest gelezen