BBC-vrouwen klagen loonverschil met mannen aan in open brief

Meer dan 40 vrouwelijke presentatoren en journalisten van de Britse openbare omroep BBC hebben een open brief ondertekend waarin ze het loonverschil aanklagen met hun mannelijke collega's. Uit de cijfers, die eerder deze week bekendgemaakt werden, blijkt dat vrijwel alle grootverdieners bij de BBC mannen zijn. De open brief roept op tot "onmiddellijke actie".
AFP or licensors
Fiona Bruce is een van de BBC-vrouwen die de brief ondertekend hebben.

De open brief heeft de steun van heel wat bekende BBC-namen in Groot-Brittannië, zoals Sue Barker, de presentatrice van de Wimbledon-verslaggeving, en Fiona Bruce, de presentatrice van het legendarische programma "Antiques roadshow".

"De cijfers in het jaarrapport hebben aangetoond wat velen van ons al jarenlang vermoeden, dat vrouwen bij de BBC minder betaald worden voor hetzelfde werk dan mannen", zo staat te lezen in de open brief.

"Vergeleken met vele andere vrouwen en mannen, worden we erg goed betaald en mogen we ons gelukkig prijzen. Maar, dit is een tijd van gelijkheid en de BBC is een organisatie die prat gaat op haar waarden. U (BBC-topman Tony Hall, red.) hebt gezegd dat u het loonverschil tussen mannen en vrouwen wil "oplossen" tegen 2020, maar de BBC weet al jaren dat het verschil er is. Wij roepen u op, met naam en toenaam, om nu actie te ondernemen."

Best betaalde vrouw op plaats 8

Woensdag maakte de BBC bekend hoeveel de best betaalde presentatoren en journalisten verdienen. De omroep werd daartoe gedwongen door de conservatieve regering. Op de lijst met 96 namen staan 62 mannen en 34 vrouwen. 25 mannen verdienden meer dan 280.000 euro, tegenover slechts 9 vrouwen.

Bovendien zijn de eerste 7 plekken in de lijst bezet door mannen. Claudia Winkleman ("Strictly come dancing") op plaats 8 is de best betaalde vrouw met ruim 500.000 euro. Behalve op vlak van gender bleken er ook grote verschillen op vlak van etniciteit.

De BBC-top reageerde dat de omroep in de komende jaren werk zal maken van het wegwerken van het loonverschil. Maar de vrouwen die de open brief ondertekend hebben, roepen op om onmiddellijk actie te ondernemen. Ze staan open voor een gesprek, zo laten ze weten.