Frankrijk vreest voor historisch lage wijnoogst

De wijnproductie in Frankrijk zou dit jaar een dramatisch lage opbrengst kennen. Het Franse ministerie van Landbouw vreest zelfs voor een historisch lage opbrengst. Parijs vreest zelfs voor een herhaling van het rampjaar 1991.

Agreste, het statistisch bureau van het ministerie van Landbouw, schat de opbrengst dit jaar op 37,6 miljoen hectoliter wijn. Dat zou dan 17% lager zijn dan vorig jaar en 16% onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar.

De oorzaak is een plotse koudegolf in het voorjaar die de bloesems aangetast heeft. Minder bloesems betekent minder druiven en dus ook minder wijn.

Die vorst heeft zowat overal toegeslagen, van de Elzas en de Jura over Bourgogne tot de Charente en de Bordeaux en zelfs de Languedoc. In de regio rond de Middellandse Zee had de wijnbouw veel te lijden van wind en regen.

In de Chablis en de Champagne zou het probleem veel minder erg zijn. Daar houden wijnbouwers een deel van hun opbrengst achter om "magere jaren" op te vangen. Vorig jaar was er daar een erg hoge opbrengst.