Lou Diamond Phillips: ""La bamba" werd mijn assepoester-verhaal”

U heeft er misschien ooit uitgebreid op gekust, of doet het nog tijdens een of ander bruiloftsfeest, maar "La bamba" is niet alleen een uitnodigend popdeuntje, het is ook een film die 30 jaar geleden in première ging. Daarin stond het leven van Ritchie Valens centraal, die eind jaren 50 een hit scoorde met het nummer, en begin februari 1959 bij een vliegtuigongeval om het leven kwam. De rol van Valens werd gespeeld door de toen nog onbekende Lou Diamond Phillips. Het werd het begin van een mooie latino-carrière voor iemand die eigenlijk geen latino was.

Buiten een opmerkelijke passage in de tv-serie "Dallas", waarin hij Sue Ellen mocht lastig vallen, was de carrière van Phillips midden jaren 80 nog een vrij onbeschreven blad. Maar dan bood "La bamba" zich aan.

Phillips: "Tijdens mijn auditie besefte ik het al. Dit is dé kans in mijn jonge carrière. Dit gaat mijn leven veranderen. Ze hebben mijn auditie opgenomen en 2 weken later mocht ik in Hollywood een screentest gaan doen. Wie had zoiets kunnen verwachten? "La bamba" werd mijn assepoester-verhaal." (A.V. Club, juli 2012)

"Dat ik fysiek nauwelijks op Ritchie Valens leek… Ritchie was niet iemand zoals Elvis of Jerry Lee Lewis, van wie er onuitwisbare, iconische foto’s bestaan. Terwijl niet veel mensen wisten hoe Ritchie er uitzag. Waardoor we hem op onze eigen manier konden invullen. De regisseur was dan ook niet op zoek naar een kartonnen kopie van Ritchie. Hij probeerde dieper te gaan. Het hart van Ritchie, zijn optimisme, de warmte die hij als jonge man uitstraalde, zijn aanstekelijke persoonlijkheid wilde de regisseur op het doek weergeven." (A.V. Club) De film werd alvast een groot succes.

"Dat ze me met "Ritchie" naroepen, dat zal nooit verdwijnen. Als ik aan het winkelen ben, kan dat wel eens vervelend zijn. Maar op het einde van de dag ben ik dankbaar voor die ervaring en besef ik maar al te goed dat ik zonder die film misschien zelfs geen carrière zou hebben gehad." (Remezcla, november 2015)

"Ook nu nog roepen mensen me van de andere kant van de straat na met "Ritchie!!" Dat is zowel positief als negatief. Men blijft de film heruitzenden op televisie, waardoor steeds nieuwe, jonge mensen de film leren kennen. Hierdoor is de film uitgegroeid tot een klassieker. Een blijver, geen tijdelijke trend, maar een film die de tand des tijds doorstaan heeft. De film is nog altijd even ontroerend als toen hij in 1987 in de bioscoopzalen verscheen." (A.V. Club)

"Iedere keer als "La bamba" opnieuw op tv is, ontdekt een nieuwe generatie die film. En op het moment dat ik denk dat het de laatste keer geweest is, dan duikt hij toch weer op." (IGN, juni 2003)

"Om je carrière gaande te houden moet je vooral hard werken. Ik voel me gelukkig dat men me blijft vragen voor films. Ieder jaar dat passeert, kan ik namen aan mijn lijstje toevoegen met wie ik graag gewerkt heb. Ik voelde me de gelukkigste kerel toen ik die rol van Ritchie kreeg en bij iedere nieuwe rol voel ik me zo. Al heb je natuurlijk ook een portie geluk nodig. In "La Bamba" zaten acteurs die minder geluk gehad hebben." (IGN)

Phillips was na "La bamba" te zien in onder meer "Young guns", naast Emilio Estevez en Kiefer Sutherland, in "Stand and deliver", waarvoor hij een Golden Globe-nominatie in de wacht sleepte, in "Courage under fire", naast Denzel Washington en waarvoor hij een Blockbuster Entertainment Award won, en in "The 33", over de mijnramp in Chili. Bovendien was hij te zien in meerdere tv-films en als gastrol in diverse tv-series. Phillips, intussen 55, is getrouwd met visagiste Yvonne Boismier, met wie hij een dochter heeft. Uit een vorige relatie had Phillips al 3 dochters.

Onder meer dankzij "La bamba" werd Phillips ook een symbool en voorbeeld in de latino-wereld, wat op zich opmerkelijk is met een Amerikaanse vader met indiaans bloed en een Filipijnse moeder. Het leverde hem in 2014 van de Latijns-Amerikaanse cultuur- en nieuwswebsite Remezcla de titel van "Honorary latino" op. Een titel die Phillips graag accepteerde. "Ik ben blij dat ik tijdens mijn carrière gestalte heb kunnen geven aan verschillende latino’s, of het nu een Chileen, een Mexicaan, een Puerto Ricaan, Cubaan of Boliviaan was. Van de andere kant word ik ook makkelijk aanvaard als ik een rol speel die verwijst naar de indianen. Ik kan dus alleen maar blij zijn met mijn meerduidige afkomst", aldus de acteur in november 2015 op Remezcla.

Die afkomst kwam hem dus goed van pas in "La bamba", die eind juli 1987 in wereldpremière ging. Hier beneden kan u hem bezig zien in de film, terwijl hij zich aan de Valens-klassieker "La bamba" waagt:

lees ook