Nieuwe stakingen en protesten op til in Venezuela

De oppositie in Venezuela roept op tot nationale 48 urenstaking volgende week. Maandag en vrijdag komen er ook nieuwe protestmarsen. Ze wil de druk op president Nicolas Maduro verhogen en zijn geplande grondwetswijziging voorkomen. Al sinds april wordt bijna dagelijks geprotesteerd tegen het beleid van Maduro.

Al maandenlang is het erg onrustig in Venezuela. Sinds april wordt bijna dagelijks geprotesteerd tegen het beleid van president Nicolas Maduro. De demonstranten verwijten hem verantwoordelijk te zijn voor de rampzalige economische situatie in het Zuid-Amerikaanse land. Bovendien vinden ze dat hij te veel macht naar zich wil toetrekken.

President Maduro heeft voor volgende week zondag, 30 juli, verkiezingen uitgeschreven voor een "volksvergadering". Die krijgt de opdracht om een nieuwe grondwet op te stellen. De oppositie vreest voor "een overgang naar een dictatuur": Maduro zou een samenstelling plannen die zijn socialistische partij een meerderheid garandeert.

Simon Calzadilla, een parlementslid voor de oppositiebeweging MUD, riep gisteren op tot een nieuwe, nationale staking. "We roepen het hele volk en alle sectoren op tot een burgerstaking van 48 uur", klinkt het. Op woensdag en donderdag ligt het openbare leven in Venezuela naar alle waarschijnlijkheid dus volledig stil. Op maandag en vrijdag worden ook nieuwe protestmarsen gepland.

In de hoofdstad Caracas was het gisteren opnieuw erg onrustig. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, onder wie Wuilly Arteaga, een violist die bekend werd doordat hij het Venezolaanse volkslied speelde bij de straatprotesten.

Bij de aanhoudende protesten zijn sinds april al meer dan 100 demonstranten om het leven gekomen.