Populaire app Musical.ly is eenvoudig te hacken

In Nederland is bezorgdheid ontstaan over de app Musical.ly. Dat is een app die erg populair is bij kinderen en waar ze playback- en dansfilmpjes met elkaar kunnen delen. De applicatie blijkt niet erg veilig te zijn. De filmpjes kunnen namelijk gemakkelijk worden onderschept als ze worden geüpload via een openbaar wifi-netwerk. Ook in ons land is de app enorm populair.

Vele andere sociale netwerken zoals Facebook, Instagram en Twitter hebben de afgelopen jaren de beveiliging van hun apps sterk verbeterd, waardoor hackers niet meer makkelijk kunnen meekijken. Volgens ethisch hacker Inti De Ceukelaire doet Musical.ly dit niet. Zelf kon hij de app in amper een halfuur tijd hacken. “Ik heb de app daarnet geïnstalleerd en heb gekeken welke trafiek er allemaal over het netwerk verloopt en inderdaad, de filmpjes zijn heel eenvoudig te onderscheppen. Daarom zou ik het ook afraden aan kinderen om op openbare wifi-netwerken Musical.ly te gebruiken" zegt De Ceukelaire.

Muiscal.ly is heel populair bij kinderen en telt ongeveer 200 miljoen gebruikers. "In 2017 is dat toch heel vreemd dat je filmpjes en privéfilmpjes kan onderscheppen van kinderen. Dat is iets dat niet zou mogen voor een sociaal netwerk. Voor een groot bedrijf als Musical.ly is dat wel heel erg vreemd dat ze nog zulke oude technologie gebruiken", zegt De Ceukelaire.

“Gebruik de app enkel thuis”

De Ceukelaire raadt in eerste instantie aan om de app enkel thuis te gebruiken. “Als kinderen de app toch via openbare wifi-netwerken willen gebruiken, kunnen ze aan hun ouders vragen om een VPN-verbinding te installeren. Je moet dan wel oppassen dat je niet voor de gratis VPN’s gaat, want ik ben ook niet volledig zeker dat je die dan kan vertrouwen. Het blijven privégegevens en die ga je niet gratis aan iemand geven, want je weet nooit waar die belanden. Dus als je echt via een openbaar netwerk wil gaan, gebruik dan een betalende VPN”, geeft De Ceukelaire nog mee.

Child Focus ook kritisch

Ook Dirk Depover van Child Focus is kritisch en raadt kinderen aan om voorzichtig te zijn. “Een app die zichzelf au sérieux neemt, neemt veiligheidsvoorzieningen. Dan staat er duidelijk ergens vermeld wat er met je gegevens gebeurt. Als dat niet het geval is, is toch enig wantrouwen op zijn plek. Dus zolang je niet weet of een app helemaal veilig is, kan je beter geen berichten rond je intimiteit of beelden van jezelf of van je vrienden publiceren”, zegt Depover.