Premier Michel brengt zijn vicepremiers opnieuw aan tafel

Premier Charles Michel (MR) heeft geprobeerd de onderhandelingen vlot te trekken over de begroting en een pakket sociaal-economische maatregelen. Om 17.30 uur is op kasteel Hertoginnedal een nieuw kernkabinet gehouden, en dat is voor vanavond afgelopen. Morgen wordt er voort gepraat.

Net als gisteren zijn de vicepremiers van de vier meerderheidspartijen vandaag één voor één de revue gepasseerd bij de premier. Tijdens de discrete gesprekken tastte Michel zijn manoeuvreerruimte af om op korte termijn alsnog een uitweg te vinden.

Michels voorstel om een taks te heffen op effectenrekeningen is, zoals bekend, afgeschoten door Open VLD. Maar ook de N-VA loopt niet warm voor zo'n taks op rekeningen waarmee beleggers onder meer hun aandelen beheren. Toch heeft de premier zijn voorstel nog niet opgeborgen en ligt het op Hertoginnedal nog altijd op tafel.

Morgen is het de bedoeling dat de premier opnieuw eerst apart met zijn vier vicepremiers praat, en dat daarna het volledige kernkabinet opnieuw bijeen komt.

Er zou nog een reeks knelpunten zijn, onder meer het verzet van Open VLD tegen de piste om een heffing op effectenrekeningen in te voeren. Hoe dan ook moet Michel een manier vinden om tegemoet te komen aan de roep naar "rechtvaardige belastingen" van CD&V. De christendemocraten blijven die eis koppelen aan het voornemen van de regering om de vennootschapsbelasting te verlagen.