Russische ambassadeur Kisljak verlaat Washington

De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten Sergej Kisljak heeft ontslag genomen en is naar huis gevlogen. Officieel is er een einde gekomen aan zijn ambtstermijn, maar Kisljak was ook een hoofdrolspeler in de huidige rel rond ongeoorloofde contacten tussen Russische diplomaten en medewerkers van de campagne en de administratie van president Donald Trump.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De voorbije maanden speelde Kisljak een hoofdrol in een aantal schandalen rond de administratie van president Donald Trump. Zo moest nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn (foto in tekst) al na drie weken in functie opstappen, omdat hij niet gemeld had dat hij contact had gehad met Kisljak. 

Ook minister van Justitie Jeff Sessions was blijkbaar vergeten om een aantal ontmoetingen met ambassadeur Kisljak te melden, zoals dat had gemoeten. Sessions vindt dat hij zich daarom niet over de zaak van de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen kan buigen en dat heeft dan weer de wrevel opgewekt van president Trump.

Kisljak is een veteraan in de diplomatie. Hij werd opgeleid als ingenieur en volgde later een specialisatie in buitenlandse handel. Sinds 1977 werkt hij voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, eerst van de Sovjet-Unie, daarna van Rusland.

Zo was hij eind de jaren 80 al eens ambassadeur in Washington. Nadien was hij ambassadeur bij de NAVO en viceminister van Buitenlandse Zaken. Hij was vorig jaar ook aanwezig toen Trump -toen nog presidentskandidaat - zijn eerste toespraak over zijn visie op buitenlands beleid gaf.

Daar is niets mis mee, maar volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is Kisljak ook een spion die goed is in het ronselen van informanten. Rusland ontkent dat.