Senioren in de rij voor kunstopleiding

Steeds meer senioren schrijven zich in voor een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs. Dat blijkt uit cijfers Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). In tien jaar tijd is hun aantal verdubbeld.

"De toename is vooral te verklaren door het flexibele opleidingsaanbod van de academies", stelt  Vlaams parlementslid Vera Celis (N-VA), die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "De academies bieden ook opleidingen aan waarbij de lesuren tijdens de dag worden ingepland en dat verlaagt de drempel voor de senioren. Ze kunnen dan ook eenvoudig met het openbaar vervoer naar de academie."

De toename van de vergrijzing speelt dus minder een rol. "Daar wordt automatisch wel rekening mee gehouden", zegt Celis, "maar de toename ermee verklaren, lukt niet. In vergelijking met het schooljaar 2007-2008 en dit jaar is het aantal senioren in het deeltijdskunstonderwijs verdubbeld, van bijna 4.500 studenten naar bijna 10.000, dat is bijzonder veel."

"Inschrijvingen voor dans blijven verwaarloosbaar"

De senioren blijken vooral actief in de beeldende kunst en muziek. "Schilderen en keramiek is bijzonder populair", weet Celis, "net zoals samenspel en piano. Het zijn wel de traditionele opleidingen, dat weet ik, maar inschrijvingen voor de opleiding dans zijn eenmaal verwaarloosbaar bij senioren."

Zelf zou Celis zich ook meteen weer inschrijven als ze haar pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. "Voor heel wat senioren is het een kans om een uitgestelde keuze terug te maken, die vanwege een drukke carrière niet mogelijk was. Ik heb vroeger, toen ik heel jong was, 14 jaar lang een muziekopleiding gevolgd, ik kijk er echt naar uit om daar opnieuw mee te kunnen beginnen."