Trumps communicatiechef Scaramucci wist oude tweets: "Inzichten uit verleden geëvolueerd"

Anthony Scaramucci, de nieuwe directeur communicatie van de Amerikaanse president Donald Trump, is bezig met oude tweets te wissen. Dat heeft hij zelf aangekondigd. "Mijn inzichten uit het verleden zijn geëvolueerd en zouden geen afleiding moeten zijn." In het verleden was Scaramucci wel eens kritisch voor zijn nieuwe baas.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De 52-jarige Anthony Scaramucci maakt zich sterk dat hij een goede vriend is van president Trump en diens oudste zoon Donald Jr. Onlangs verdedigde hij Donald Trump Junior toen die in opspraak was gekomen nadat was gebleken dat hij tijdens de kiescampagne onderhandeld had met de Russen om beschadigende informatie over de Democrate Hillary Clinton te krijgen.

Scaramucci leunt inderdaad erg nauw aan bij president Trump. Zo was hij vicepresident van de Export-Import Bank, een instelling die exportkredieten voor Amerikaanse bedrijven verleent. Daarvoor maakte hij deel uit van het overgangsteam van Trump in de aanloop naar diens ambtsaanvaarding en hij werkte ook voor de campagne van Trump.

Het imago van "elitarist" kleeft wel erg sterk aan Scaramucci. Hij studeerde aan de prestigieuze universiteit van Harvard en werkte daarna jarenlang voor de topzakenbank Goldman Sachs, zowat een huisleverancier van personeel voor de administratie van Trump.

Daarna zette Scaramucci zijn eigen investeringsfonds SkyBridge Capital op. Hij had ook een zakenprogramma op de conservatieve tv-zender Fox en schreef drie boeken over hoe je succes kan hebben in de zakenwereld.

AP2014

Van Obama en Clinton naar Trump

De politiek boeide Scaramucci ook al wel langer, maar niet in het kamp waar je hem nu zou plaatsen. Zo schaarde hij zich in 2008 achter de fondsenwerving voor de Democraat Barack Obama, al ging hij daar later mee in de clinch. 

Scaramucci vond ook de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton "extreem competent", in schril contrast met Donald Trump die hij ooit verweet "zijn geld geërfd te hebben" of een "rare snuiter" te zijn die "geen beoordelingsvermogen heeft".

In de campagne van vorig jaar schaarde Scaramucci zich dan achter de Republikeinen, eerst achter Jeb Bush, wiens campagne echter niet van de grond kwam, en dan achter Donald Trump. Dat zou er op kunnen wijzen dat de ambitieuze Scaramucci een windhaan is die zijn bootje wil vastkoppelen aan diegene die op dat ogenblik succes heeft of van wie hij vermoedt dat die dat zal hebben.

Dat staat dan weer haaks op de soms erg progressieve ethische standpunten die Scaramucci inneemt. Zo is hij tegen de doodstraf, voor gelijke rechten voor holebi's en voor abortus. Dat zijn dan issues die president Trump wellicht persoonlijk niet interesseren, maar diens conservatieve achterban wel en zelfs veel. Het zal interessant worden om te zien hoe Scaramucci als directeur communicatie van het Witte Huis dat allemaal zal weten te verzoenen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.