Vermiste 15-jarige scoutsjongen dood teruggevonden in meer van Bütgenbach

In het meer van Bütgenbach, in Büllingen, hebben de hulpdiensten het levenloze lichaam teruggevonden van de 15-jarige scoutsjongen uit Izegem die daar gisteren vermist was geraakt. De jongen verdween toen hij met zijn groep ging zwemmen in het meer.

De jongen raakte gisteren omstreeks 15 uur vermist, toen hij aan het zwemmen was met zijn scoutsvrienden. Zijn vrienden stelden zijn afwezigheid vast toen ze allemaal uit het water waren gekomen en hij ontbrak. Ze gingen zelf naar hem op zoek, maar toen ze hem niet vonden, hebben ze rond 16.30 uur de ordediensten op de hoogte gebracht van zijn verdwijning.

Politie en brandweer van Büllingen startten meteen een zoektocht die tot in de nacht duurde, maar die leverde niets op. Vanochtend kwam de Civiele Bescherming met speurhonden en duikers. Die duikers vonden het levenloze lichaam in het begin van de namiddag.

Volgens de burgemeester van Büllingen, Friedhelm Wirtz, is het lichaam gevonden op een twintigtal meter van de plek waar de jongen is verdwenen.

"Ouders eerste bekommernis"

Ook Alain Remue, van de Cel Vermiste Personen, is ter plaatse. Hij vertelt dat het lichaam van de 15-jarige jongen al snel werd teruggevonden. “Nadat gisterenavond de opsporing met speurhonden en luchtsteun negatief was, konden we eigenlijk niets anders dan het water terug als denkpiste gebruiken. We hebben dan deze ochtend sonarmateriaal ingezet van het technisch steunteam van de scheepvaartpolitie en duikers van de civiele bescherming klaar gehouden. Al vrij snel hadden we een locatie met de sonar en bij de duik van de duikers, bleek de bevestiging dat het ging om die jongen”, zegt Remue.

“We hadden het lichaam dus al even, maar het was onze eerste bekommernis om ervoor te zorgen dat de ouders, familie en ook de scouts het nieuws eerst kregen, vooraleer het wereldkundig werd gemaakt. Dat is gelukt, die mensen worden dan ook opgevangen door slachtofferhulp. Ook voor wat de scouts betreft is de gebeurtenis behoorlijk traumatisch”, vertelt Remue.

"Nieuws slaat in als een bom in Izegem"

"Het nieuws is in de stad Izegem ingeslagen als een bom", zegt Kurt Himpe, waarnemend burgemeester van Izegem. "Deze namiddag heb ik al een ouder van een leider aan de lijn gehad en die mensen zijn natuurlijk zeer aangeslagen, wat uiteraard begrijpelijk is."

Samen met de schepen van Jeugd van Izegem is Himpe onderweg naar de kampplaats in Bullingen om de scouts ter plaatste te ondersteunen. "Als de groep terugkomt naar Izegem zal er in samenwerking met de politiezone RIHO (Roeselare, Izegem en Hooglede) en slachtofferhulp ook een locatie voorzien worden aan de scoutslokalen waar ouders, leden en leiding rustig kunnen praten. Na die tragische gebeurtenissen zal dat zeker nodig zijn", zegt Himpe nog.

"We bekijken wat we verder kunnen, willen en moeten doen"

Er zijn momenteel ook medewerkers van de Scouts en Gidsen Vlaanderen aanwezig in Büllingen. "Zij zullen de groep ondersteunen en bekijken wat we nu samen verder kunnen, willen en moeten doen", zegt coördinator Hans Van Kerckhove. "Het gaat dan zowel over bezinningsmomenten of wanneer en hoe we het kamp stopzetten."

Over de omstandigheden en de eventuele verantwoordelijkheid kan en wil Van Kerckhove zich nog niet uitspreken. "We zijn nu volop bezig met de ondersteuning van de groep. We zorgen ervoor dat de groep het nieuws kan verwerken. We weten op dit moment ook nog niet wat er juist gebeurd is. Het is in eerste instantie aan politie en gerecht om dit te onderzoeken."

"Niet eerste keer"

Volgens Remue is het niet de eerste keer dat iemand sterft aan het meer van Bütgenbach. “Voor mij persoonlijk is het de derde keer dat we dit soort zaken meemaken. Twee jaar geleden nog met een toerist. Een jongen die geprobeerd had om het meer over te zwemmen. Het meer is heel verraderlijk: Het is goed weer bovenaan, het water voelt goed aan, maar er zitten ijskoude waterlagen. Ik ben geen arts, maar een hydrocutie en een hartstilstand als gevolg van contact van een warm lichaam in ijskoud water, kan fataal zijn” zegt Remue.

 

Burgemeester Büllingen: "Triest nieuws voor de gemeenschap"