Voor het eerst beelden van gesmolten kernbrandstof in Fukushima

Een onderwaterrobot heeft in een verwoeste kernreactor in de Japanse stad Fukushima voor het eerst videobeelden genomen van gesmolten reactorbrandstof. Dat is een belangrijke stap vooruit in het opruimen van radioactief materiaal in de reactor, maar dat kan nog wel jaren duren.
International Research Institute for Nuclear Decommissioning

Ter herinnering: begin 2011 vond een grote aardbeving plaats nabij Fukushima, ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio. Die leidde tot een grote tsunami die zware schade aanrichtte, onder meer in een kerncentrale met vier reactoren in de buurt.

Die kernreactoren raakten beschadigd en het incident groeide uit tot één van de grootste kernrampen ooit. Eén van de vragen is nu waar de gesmolten brandstof uit de reactorvaten naartoe is.

De videobeelden die de onderwaterrobot nu heeft doorgestuurd, tonen een solide vorm van wat ooit gesmolten kernbrandstof was. Die kwam uit de reactorstaven die oververhit werden na de ramp en vervolgens door het reactorvat smolten. De brandstof die nu gevonden is, ligt inderdaad onder het vat van reactor 3 in Fukushima. Er moet nu nog onderzocht worden of het gaat om gestolde kernbrandstof of metaal van het reactorvat of een mix van beiden.

Hoe dan ook zal het nog tot 2021 duren vooraleer begonnen kan worden met het opruimen van de brandstof. Wel goed nieuws is dat de robot die nu is ingezet, blijkbaar goed kan werken ondanks de straling.