William en Harry over Diana: "Voor altijd spijt dat ons laatste gesprek zo gehaast was"

De Britse prinsen William en Harry hebben in een nog uit te zenden documentaire voor het eerst verteld over het telefoongesprek met hun moeder, prinses Diana, enkele uren voor ze zou sterven. "We wilden er snel weer vandoor, 'tot later' zeggen en weer weg. Als we hadden geweten wat er zou gebeuren..." Diana was een ondeugende moeder, "zelf door en door nog kind", die graag grapjes uithaalde met haar zonen. "Er gaat geen dag voorbij dat we niet wensen dat ze er nog is."
1987 AP

Op 31 augustus zal het precies 20 jaar geleden zijn dat prinses Diana omkwam bij een auto-ongeluk in Parijs, samen met haar vriend Dodi Al Fayed en taxichauffeur Henri Paul. Het overlijden wordt dit jaar op verschillende manieren herdacht in Groot-Brittannië. Haar zonen William en Harry hebben in enkele interviews eerder al voor het eerst openlijk gesproken over het verlies van hun moeder en wat dat met hen gedaan heeft.

In een nieuwe documentaire van de Britse commerciële zender ITV zijn William en Harry opvallend openhartig en persoonlijk. Ze vertellen dat ze op 31 augustus, de dag van het overlijden, nog met hun moeder getelefoneerd hebben. De twee prinsen, toen 15 en 12 jaar, logeerden bij koningin Elizabeth op Balmoral Castle in Schotland, de zomerresidentie van de Britse royals.

Ook hun neefjes en nichtjes waren daar. William herinnert zich dat zijn moeder belde uit Parijs, maar dat hij gehaast was omdat hij snel weer wilde gaan spelen. "Harry en ik wilden er snel weer vandoor, zo gewoon, 'tot later' zeggen en weer weg. Als ik had geweten wat er zou gebeuren, was ik minder blasé geweest", zegt William. Hij weet nog waarover hij en zijn moeder gesproken hebben, maar geeft geen details. Behalve: "Dat telefoontje zal ik nooit vergeten", zegt William.

Harry herinnert zich niet meer alles, maar "ik zal de rest van mijn leven spijt hebben van hoe kort het telefoontje was. Ik wist niet dat het de laatste keer zou zijn dat ik haar zou spreken. Als ik daarvan nog maar de minste hint had, zou het gesprek totaal anders verlopen zijn."

"Ze zou een onstuimige oma geweest zijn"

William heeft intussen zelf kinderen, George (4) en Charlotte (2). Voor wie zelf vroeg een van zijn ouders verloren heeft, is het confronterend: je eigen kinderen zullen nooit hun grootmoeder of -vader kennen, en omgekeerd. Ook William beseft dat. Hij probeert de herinneringen aan granny Diana levend te houden voor zijn kinderen.

Er staan foto's in het huis en hij vertelt zijn kinderen veel over prinses Diana, verhalen voor het slapengaan. "Het is belangrijk dat ze weten dat ze twéé grootmoeders hebben", zegt hij in de documentaire. "Dat ze weten wie ze was, dat ze bestaan heeft."

William vermoedt dat Diana een geweldige grootmoeder geweest zou zijn: ze zou zoveel van de kinderen gehouden hebben, ze zou het fantastisch gevonden hebben. "Een onstuimige oma", noemt hij haar ook, "een nightmare grandmother". "Ze zou waarschijnlijk de badkamer komen binnenvallen, alles nat spatten met bubbels en badwater en dan weer vertrekken."

(foto: prinses Diana met prins William, ze was toen opnieuw zwanger)

Snoepjes in voetbalsokken, topmodellen op de koffie

Verder in de documentaire blikken William en Harry terug op hun kindertijd, hoe zij zich hun moeder herinneren. Als een vrolijke, ondeugende mama. "Ze zei: je kan zo stout zijn als je wil, maar zorg ervoor dat je niet betrapt wordt. Dus verstopte ze soms snoepjes in onze voetbalsokken."

Ze moedigde haar zonen ook aan om zelf ondeugend te zijn. "Eigenlijk was ze zelf door en door kind. Ze begreep hoe het échte leven was, buiten de paleismuren", vertellen William en Harry. "Iedereen zegt tegen mij, 'ze was zo grappig, geef dan eens een voorbeeld', wel, dan hoor ik haar lach in mijn hoofd", zegt Harry.

William vertelt dat hij ooit eens thuiskwam van school en ontdekte dat zijn moeder Cindy Crawford, Naomi Campbell en Christy Thurlington uitgenodigd had in Kensington Palace. Supermodellen van wie hij posters op zijn kamer had hangen. "Ik wist niet wat ik moest zeggen, ik werd knalrood, ik stamelde wat en ik ging onderuit op de trap. Een grappige herinnering."

(foto's: prinses Diana met prins Harry, prinsen William en Harry, samen op vakantie)

"Ze was de beste moeder ooit"

De documentaire toont William en Harry die herinneringen ophalen terwijl ze door persoonlijke foto-albums van Diana bladeren. Er worden ook foto's getoond van hen samen met hun moeder die tot nu toe nog nooit gepubliceerd zijn.

"Voor William en mezelf was ze de beste moeder ooit. Het is moeilijk en het blijft moeilijk. Er gaat geen dag voorbij dat we niet wensen dat ze er nog is, dat we ons niet afvragen wat voor moeder ze nu zou zijn, welke rol ze in het openbare leven zou vervullen, wat een verschil ze zou maken, zegt Harry.

Voor de prinsen was de documentaire maken een moeilijke klus, maar "uiteindelijk ook ergens helend. We willen dat ze blijft voortbestaan in wat wij doen, dit is een gepaste manier", zegt William. Binnenkort werken ze ook nog mee aan een documentaire van de Britse openbare omroep BBC, maar nadien zijn ze niet meer van plan om nog veel openhartig en openlijk over hun moeder te praten.