Bosbranden in Portugal flakkeren opnieuw op

In verschillende Portugese dorpen zijn opnieuw bosbranden opgeflakkerd. Het vuur leek al enkele dagen onder controle te zijn, maar is door een sterke wind weer aangewakkerd. Ruim 2.300 brandweermannen proberen de brandhaarden te blussen.
AFP or licensors
(archieffoto van de bosbranden in juni)

De grootste brandhaard bevindt zich in de gemeente Serta, in de buurt van de stad Castelo Branco, in het oosten van Portugal. De lokale bevolking stond de brandweer bij met tuinslangen en emmers in een poging de huizen in het stadje te vrijwaren, maar de felle wind bemoeilijkt de bluswerken.

"De wind waait hard, dat maakt de strijd tegen het vuur lastig, de branden dreigen nog langer te zullen blijven woeden", zegt een woordvoerder van de Portugese civiele bescherming aan het persagentschap AFP. Hij roept de bevolking op om kalm te blijven.

Ook in de buurt van Coimbra en in twee dorpen in de regio rond Portalegre is het vuur zondagmiddag weer aangewakkerd.

In juni kostte een grote bosbrand in Pedrogao Grande, in het centrum van Portugal, het leven aan 64 mensen. Meer dan 200 anderen raakten gewond, 13 van hen liggen nog steeds in het ziekenhuis.

De Portugese overheid besliste na de ramp om het aantal eucalyptusbomen op haar grondgebied drastisch te verminderen. Die boomsoort is erg ontvlambaar.