Europa zal vaker last krijgen van stroomuitval door klimaatverandering

Grote delen van Europa zullen vaker te maken krijgen met stroomuitval door de klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Leiden. Energiecentrales op kolen, gas of kernergie hebben enorme hoeveelheden water nodig om hun installaties te koelen.

Sommige tot de hoeveelheid van een olympisch zwembad per minuut. Maar door de klimaatverandering komen er steeds meer hittegolven en periodes van droogte. Daarom zullen energiecentrales hun productie vaker moeten terugschroeven zegt onderzoeker Sebastian Deetman. "Het wordt warmer, dus er is minder koelwater beschikbaar. In de gebieden waar het nu al warm is, waar nu al waterschaarste is, kunnen we verwachten dat dat nog meer problemen zal opleveren. Het koelwater mag eigenlijk alleen maar terug het milieu instromen als het lager dan 23 graden Celsius is. Als het een warme zomerdag is, dan kan er een probleem zijn als het water al bijna die temperatuur heeft. Dan kun je het water al niet meer gebruiken om het te koelen, want dan warmt het namelijk heel snel nog meer op", aldus Deetman. 

Middellandse Zeegebied

De onderzoekers namen ruim 1.300 energiecentrales in Europa onder de loep. De risico's zitten vooral in het Middellandse Zeegebied, landen als Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk en Griekenland. Maar ook gebieden rondom de Rijn in Duitsland, Bulgarije en Polen dreigen problemen te krijgen met de energievoorziening.

Een mogelijke oplossing voor het probleem is het gebruik van zeewater om te koelen. ''Al hangt daar wel een prijskaartje aan, omdat energiecentrales geschikt moeten worden gemaakt voor het gebruik van zout water.''

Om het koelwatergebruik in heel Europa te verminderen, moeten volgens de universiteit van Leiden oude, inefficiënte energiecentrales worden gesloten en vervangen door duurzame centrales.

Meest gelezen