Kind geboren met hiv al acht jaar zonder symptomen

Een Zuid-Afrikaans kind geboren met hiv vertoont al acht jaar geen symptomen meer na een medische behandeling meteen na de geboorte. “Dit kan betekenen dat een kuur niet levenslang hoeft te zijn”, zegt de voorzitster van de International AIDS Society.

Op een conferentie van de International AIDS Society (IAS) in Parijs kondigden de Zuid-Afrikaanse onderzoekers aan dat dit de eerste keer is dat een kuur onder toezicht werd stopgezet en het kind vervolgens geen symptomen meer vertoont. Het kind, van wie het geslacht en de naam niet bekend zijn, werd besmet door de moeder en begon met een medicatiekuur op 9 weken. Toen het kind tien maanden oud was, werd de kuur stopgezet omdat het virus onder controle bleek te zijn. Sindsdien heeft het kind geen symptomen meer vertoond.

Het geval kan inzicht bieden in hoe het immuunsysteem hiv kan tegenhouden als de kuur onderbroken wordt, volgens hiv-expert Sharon Lewin. “We weten dat in heel zeldzame gevallen het virus onder controle kan zijn bij mensen die de behandeling hebben gehad en ermee gestopt zijn”, zegt ze.

Mississippi baby

Dit is een van de weinige gevallen van hiv-patiënten die langdurig in remissie zijn en dus geen symptomen van het virus vertonen. Enkele jaren geleden vertoonde een Amerikaans meisje, de ‘Mississippi baby’, ook geen symptomen meer. Bij haar werd de kuur al begonnen toen ze nog maar een dag oud was. Toen het meisje na vijf maanden zonder medicatie bij een controle zeer lage niveaus van hiv bleek te hebben, werd er beslist om haar geen meer te geven om te zien hoe lang de remissie zou duren. Na twee jaar zonder medicatie werd er weer hiv bij haar vastgesteld.

Een Franse vrouw van 20 jaar is ondertussen al veertien jaar in remissie. Zij werd ook geboren met hiv en kreeg medicatie tot ze zes jaar oud was. Toen haar ouders haar geen medicatie meer gaven, keerde het virus niet terug. Een jaar later werd er in haar bloed ook geen hiv vastgesteld. In 2015 kondigde de IAS aan dat ze nog steeds in remissie was.

Dokters waarschuwen echter dat de overgrote meerderheid van hiv-patiënten terugvallen als de kuur stopgezet wordt. Ze zeggen dat de globale boodschap moet blijven dat een kuur bij kinderen niet stopgezet mag worden. Sinds het begin van de hiv/aids-crisis in de jaren 80 zijn er al 35 miljoen mensen gestorven aan de ziekte.