Kushner: "Het waren nietszeggende ontmoetingen"

Trumps schoonzoon en adviseur, Jared Kushner, wordt later vandaag ondervraagd door het Amerikaanse Congres over zijn banden met vertegenwoordigers van Rusland. Zelf benadrukt hij in een geschreven verklaring voorafgaand aan de ondervragingen, dat hij niets verkeerds heeft gedaan.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Kushner zal vanaf vandaag twee dagen worden ondervraagd door het Amerikaanse Congres. De verschillende Amerikaanse commissies zullen onderzoeken wat de banden zijn tussen Rusland en de entourage van Trump. Voor de ondervragingen van start gaan, deelde Kushner een geschreven verklaring mee aan de media.

Daarin geeft hij toe vier keer contact te hebben gehad met Russische afgevaardigden. Zelf benadrukt hij dat het zou gaan om "nietszeggende ontmoetingen" en hij ontkent nauwe banden te hebben met de Russen.

Naast het toegeven van verschillende contactmomenten geeft Kushner ook mee dat hij geen financiële belangen heeft in Rusland. "Ik heb geen ongepaste contacten gehad en ik heb ook geen gebruikgemaakt van Russisch geld om mijn bedrijfsactiviteiten in de particuliere sector te financieren", staat er in de verklaring te lezen.

"In het belang van een goed contact"

Voort zegt Kushner ook dat hij niet heeft samengespannen met eender welke buitenlandse regering. "Ik heb wellicht vier contactmomenten gehad met Russische vertegenwoordigers gedurende de campagne in 2016 en de presidentiële overgangsfase na Trumps overwinning."

Die vier contactmomenten waren volgens Kushner met de baas van een Russische staatsbank, die hij zelf beschrijft als een informele ontmoeting en een Russische hacker. Ook zou hij tot tweemaal toe de net opgestapte ambassadeur Segej Kisljak hebben ontmoet. Deze ontmoetingen gebeurden volgens Kushner enkel in het belang van een goed contact tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Ontmoeting Russische advocate

Tijdens de ondervragingen zal Trumps schoonzoon onder meer worden ondervraagd over zijn ontmoeting met de Russische advocate Natalia Veselnitskaja. Hij ontmoette de Russische samen met Trumps zoon, Donald Trump Jr. en Paul Manafort de campagnedirecteur van de president.

Bij die ontmoeting werd compromitterend materiaal beloofd over Hillary Clinton, de tegenkandidate van Donald Trump tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Kushner wordt er ook van beschuldigd zijn contact met de voormalige Russische ambassadeur Sergej Kisljak te hebben verzwegen.

Om voort na te gaan wat precies de banden waren tussen Rusland en Trumps entourage, worden later deze week Donald Trump Jr. en Paul Manafort ook ondervraagd. Alles wat tijdens de commissie besproken zal worden, gebeurt achter gesloten deuren.