Menenpoort in Ieper viert 90e verjaardag

Exact 90 jaar geleden werd in Ieper de Menenpoort onthuld. Op het monumentale herdenkingsmonument staan de namen van meer dan 54.000 soldaten die geen bekend graf hebben. De 90e verjaardag van de Menenpoort werd gevierd met een speciale Last Postplechtigheid, onder meer in aanwezigheid van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Op 24 juli 1927 werd de Menenpoort in Ieper ingehuldigd om de soldaten van het Gemenebest die vermist waren geraakt of niet meer geïdentificeerd konden worden, te herinneren. Het monument was een ontwerp van de Britse architect Reginald Blomfield, terwijl beeldhouwer William Reid-Dick voor de sculpturen zorgde.

Uiteindelijk kwamen meer dan 54.000 namen op het oorlogsmonument terecht en tot op vandaag komen er daar nog bij. Er staan namen in gegrift van Australische, Canadese, Indische, Zuid-Afrikaanse en Britse soldaten. Al die landen waren vandaag ook vertegenwoordigd in Ieper.

"Het was het eerste monument voor vermisten waar elke naam afzonderlijk te lezen was. Opmerkelijk is dat als er vandaag iets ergs gebeurt, zoals 11 september, we nog altijd gelijkaardige monumenten bouwen met namen erop", getuigt Victoria Wallace, directeur-generaal van de War Graves Commission.

"Niet zomaar een stenen gebouw, maar een monument dat ons nog elke dag herinnert aan oorlog"

Minister Steven Vandeput nam het woord nadat de ceremonie kort uitgesteld werd door een flinke plensbui. Hij bracht hulde aan de vele soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben gevochten. "We zijn hier om een gebouw te vieren, maar ook om de vele jonge soldaten te eren die van hieruit naar de Ieperboog trokken. Dit is niet zomaar een stenen gebouw, maar een monument dat ons nog elke dag herinnert aan oorlog", zei hij.

Tijdens de ceremonie was er veel ruimte voor muziek, werden gedichten voorgedragen en werd ook een deel van de speech van Lord Herbert Plummer, de toenmalige minister van Oorlog, voorgedragen, en uiteraard kon ook de Last Post van de klaroeners van de Last Post Association niet ontbreken. Die spelen nog elke avond om 20 uur de Last Post om hulde te brengen aan de vele gesneuvelden. De Commonwealth War Graves Commission, die de Menenpoort en de vele begraafplaatsen beheert, zorgde op de vesten van de stad voor een fototentoonstelling over de Menenpoort.