Michael Phelps zwemt tegen (een virtuele) haai: teleurgestelde kijkers spreken van Discovery-flop

Fake news, pure oplichterij en een flop, de woorden op Twitter voor Discovery Channel zijn gisteravond niet bepaald mals geweest. Zwemlegende Michael Phelps nam het -na wéken van reclame her en der- eindelijk op tegen witte haai in een zwemwedstrijd. Blijkbaar hadden heel wat kijkers een race met een echte witte haai verwacht, terwijl Phelps virtueel streed.

In juni raakte bekend dat de gewezen olympiër tegen een witte haai zou zwemmen, en dat in het kader van "Shark week" op Discovery Channel. Voor Phelps stond een ontmoeting met een haai zelfs op zijn bucketlist. "Dream come true", klonk het. Hoe de zwemwedstrijd zou verlopen, was niet tot in het detail uitgelegd. Phelps zelf had in een eerder interview met ABC al duidelijk gemaakt dat hij niet op hetzelfde moment met een haai in het water zou liggen. "Mijn veiligheid was prioriteit nummer 1", benadrukte hij.

Het programma "Phelps vs shark: Great gold vs great white" duurde gisteren een uur. De presentator zei na 57 minuten "natuurlijk kunnen we Michael niet in de ene baan zetten en de haai in een andere. We gaan een simulatie doen." Kijkers kregen daarna Phelps, in zwemsuit en met een monovin aan zijn voeten, te zien die het opneemt tegen een virtuele haai. Onderzoekers berekenden de tijd van de haai op basis van zwemsnelheden van haaien, en vergeleken die tijd met de snelheid van de voormalige zwemkampioen. Het werd dus een simulatie.

BEKIJK HIER DE BEELDEN

Veel kijkers voelden zich bekocht en de reacties op Twitter waren voor de tv-zender niet mals. Een selectie van enkele tweets:

Wie was nu het snelst?

Phelps verloor zijn race tegen de witte haai. Die legde de 100 meter af in 36,1 seconden, terwijl de ex-zwemmer 38,1 seconden nodig had. "Ik hou niet van zilver", moest Phelps met een knipoog zijn nederlaag toegeven. Later tweette hij voor revanche: "Rematch? Next time...warmer water."

De anaconda-stunt in gedachten

Drie jaar geleden rolde het programma "Eaten alive" van Discovery Channel ook al over de tongen. Toen draaide een stunt met een anaconda van presentator en herpetoloog (reptielkenner) Paul Rosolie anders uit dan verwacht. Rosolie zou zich -gehuld in een gesofisticeerd pak met helm- laten opeten door de slang. De anaconda wilde niet meteen meewerken (lees: viel niet spontaan aan) en toen het dier dan op het punt stond Rosolies arm te breken en zijn helm te verorberen, riep Rosolie de hulp in van zijn team om hem te redden.