Permanent gesloten: het openluchtzwembad in Hofstade

In de reeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar vakantie- of vrijetijdsbestemmingen waar u niet meer heen kunt. Op zijn tocht bezoekt hij elke dag een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen vakantieparken. Vandaag: het openluchtzwembad in Hofstade, bij Zemst.

Geschiedenis

Het Sport Vlaanderen-centrum in Hofstade heeft een lange geschiedenis. Het domein ontstond in de jaren 20 rond enkele meren. Die meren hadden zich gevormd in de putten die waren achtergelaten door graafwerken voor de aanleg van de nabijgelegen goederenspoorlijn. In 1937 werd besloten het domein volledig opnieuw in te richten en onder te brengen bij het pas opgerichte ministerie van Volksgezondheid.

In 1939 opende het domein opnieuw de deuren, nu met een 750 meter lang strand met bijhorend strandgebouw, een boothuis met aanlegsteiger en een buitenzwembad met kleedhokjes en een cafetaria.

Het bad en de omliggende gebouwen werden door Charles Van Nueten ontworpen in een strakke en functionele modernistische stijl. Het was 100 meter bij 50 en gevuld met 7.500 m³ water. Lange tijd was het een van de grootste openluchtbaden van Europa.
 
In 1955 kreeg het zwembad een zuiveringsinstallatie en er kwam een nieuwe ingang. Toen het complex in 1978, 39 jaar na de opening, niet meer voldeed aan de hygiënische normen sloot het de deuren.
 
Hoewel de rest van het Bloso-domein altijd in gebruik gebleven is, ligt het zwemcomplex sinds de sluiting te verkommeren. De hardstenen boord van het bad werd in de loop der jaren bijna volledig gestolen en de gebouwen leden zwaar onder vocht en vandalisme. Het zwembad en de omliggende gebouwen werden in 2001 beschermd als monument en zullen worden opgenomen in het ontwikkelingsplan voor het Sport Vlaanderen-centrum.

Hoe het nu is

Morgen in "Permanent gesloten": Vakantiepark Les Dolimarts in Bohan

Meest gelezen