Rust keert weer in Gent na 10 intense dagen Gentse Feesten

In Gent zijn de 174e Gentse Feesten afgelopen. Die hebben alles samen 1,3 miljoen mensen gelokt. De Lijn heeft meer reizigers dan ooit vervoerd met haar speciaal bus- en tramaanbod. Met 23 aanhoudingen was de laatste avond overigens de drukste voor de politie.

Officieel hebben de Gentse Feesten dit jaar 1.290.000 bezoekers ontvangen, of 75.000 meer dan vorig jaar. "Vorig jaar was er een dipje na de aanslag in Nice, maar we zijn weer waar we willen zijn", zegt Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open VLD). "Dat 1,3 miljoen mensen de weg naar de binnenstad vonden, bewijst ook dat het circulatieplan werkt."

"Met zo'n bezoekersaantal zitten we weer op het aantal van 2014 en 2015", gaat hij voort. "1,3 miljoen bezoekers is ook beheersbaar. We willen niet terug naar 2 miljoen bezoekers, waardoor je dan voetje voor voetje door de Belfortstraat moet schuifelen."

Het valt Peeters op dat feestvierders op een duurzame manier naar de Feesten komen: vooral per fiets, via het openbaar vervoer of via de park and rides. "Ook de bewaakte fietsenparkings werden zeer intensief gebruikt en stonden op piekuren volledig vol. Het is duidelijk dat de fiets opnieuw hét vervoersmiddel was van de Gentse Feesten."

Op piekmomenten stonden de park and rides regelmatig volzet, zegt Peeters nog. "Dankzij het circulatieplan komen meer mensen naar de Gentse Feesten met de fiets of het openbaar vervoer. Daartoe werden de nodige maatregelen genomen, die uitgebreid werden gecommuniceerd. Aan het circulatieplan, dat werd ingevoerd op 3 april 2017, werd nagenoeg niets gewijzigd tijdens deze Gentse Feesten."

(Lees voort onder video)

Nieuw reizigersrecord voor De Lijn

De Lijn laat elk jaar een pendeltram rijden tussen de parking aan Flanders Expo en de Korenmarkt, via het station Gent Sint-Pieters. "De pendeltram vervoerde de voorbije tien dagen 347.068 reizigers. Dat is 24 procent meer dan vorig jaar. Dankzij de nieuwe extra lange trams die dit jaar werden geleverd, steeg onze totale vervoercapaciteit naar 3.600 plaatsen per uur in elke richting", zegt Van Swael. "Daarnaast vertrokken elke nacht om 00.30 uur, 02.15 uur en 04.00 uur speciale Feestenbussen aan Gent Zuid naar 12 bestemmingen in de regio rond Gent. De Feestenbussen vervoerden deze editie 23.061 reizigers of 25 procent meer dan vorig jaar."

Het gaat echter niet om exacte cijfers. De reizigers tijdens één periode per dag worden manueel geteld en dan geëxtrapoleerd naar de volledige dag. "Ook het gewone vervoersaanbod werd aangepast voor de Gentse Feesten: alle tramlijnen en de belangrijkste stadslijnen reden langer dan normaal. De Lijn stelt ook een hoger gebruik van die lijnen vast", zegt Van Swael. "De Lijn verbrak tijdens deze editie van de Gentse Feesten een dagrecord: op vrijdag 21 juli namen 50.264 feestvierders de pendeltram of een van de Feestenbussen. Andere topdagen waren zaterdag 15 juli met 47.532 reizigers en donderdag 20 juli met 45.122 reizigers.

Sinds maandagmorgen 5 uur rijden alle trams en bussen in Gent terug volgens de normale vakantiedienstregeling.

120.000 bezoekers op laatste dag

Op de laatste dag gisteren bezochten 120.000 mensen de Gentse Feesten. Dat is 20.000 meer dan op de laatste dag vorig jaar. Het aantal wildplassers bleef beperkt tot twintig, maar toch had de politie de handen vol. "Het was onze drukste avond van de Feesten", zegt commissaris Manuel Mugica Gonzalez. "Er werden 23 aanhoudingen verricht. Momenteel zijn er nu acht vechtpartijen geregistreerd, maar er zal nog een veelvoud bijkomen. Blijkbaar worden de mensen prikkelbaarder na tien dagen feesten."

Toch voelt hij de appreciatie van het publiek. "Ondanks onze grote, gespierde aanwezigheid, hebben wij tien dagen lang heel veel bedankingen gekregen van de bezoekers. Dat is in het verleden wel anders geweest. Maar het was een groot genoegen alle bezoekers te dienen." Ook de scheepvaartpolitie controleerde op het water, en ook zij voelden veel respect. "Daar waar vroeger wel eens met bier vanop de kant werd gegooid."

Enkele sfeerbeelden op de Vlasmarkt/Sint-Jacobs van vanochtend: