Tomorrowlandganger die niet binnen mocht, onderschept en aangehouden

Eén Tomorrowlandganger, die na screening niet welkom was van de organisatie, heeft toch geprobeerd om het festivalterrein op te raken. De federale politie heeft die persoon onderschept en bestuurlijk aangehouden, vertelt Peter De Waele aan VRT Nieuws. Los van een twintigtal aanhoudingen blikt De Waele terug op een "incidentluwe editie van Tomorrowland".
Chris Stessens

"Over de identiteit van die persoon in kwestie kan ik niets kwijt", zegt De Waele. "Maar het gaat om iemand die zich hier had aangemeld, hoewel het die persoon door de organisatie verboden was om naar hier af te zakken. De organisatie heeft ons dan gevraagd om tussenbeide te komen. Om de openbare orde te verzekeren is die persoon bestuurlijk aangehouden."

Twintigtal aanhoudingen

In totaal zijn er enkele tientallen mensen aangehouden. "Hier komen 70.000 mensen uit alle hoeken van de wereld samen om feest te vieren. Uiteraard is er links en rechts wat werk aan de winkel, met wildplassers en foutparkeerders. We hebben ook een twintigtal personen bestuurlijk aangehouden: allemaal mensen die véél te veel gedronken hadden, en niet meer veilig naar huis konden", vertelt De Waele.

"We hebben ook 12 taxi's in beslag genomen tot 31 juli, omdat ze erg gevaarlijke verkeerssituaties met zich meebrachten en chaos veroorzaakten. Voor de rest hopen we dat het aantal incidenten volgend festivalweekend even laag ligt als dit weekend."

Tegen het tweede festivalweekend wordt de gang van zaken van de voorbije dagen geëvalueerd. "Het is de eerste keer dat de federale politie de veiligheid coördineert op en rond het festivalterrein. Uiteraard is er altijd marge voor verbetering, dus we bekijken zeker waar we nog kunnen bijsturen."

Mindswitch bij festivalgangers

Onder terreurniveau drie bleven de toegangs- en veiligheidscontroles van vorig jaar van kracht: opnieuw metaaldetectoren aan de ingang, en controles van bagage via fouilles. Maar de Tomorrowlandgangers leken daar niet bepaald een probleem van te maken. "Drie jaar geleden kon ik me niet voorstellen dat festivalgangers ons zouden bedanken, omdat we de veiligheid proberen verzekeren. Ik heb het zelf ook gemerkt, toen ik een ronde deed op het terrein: festivalgangers wilden met mij zelfs op de foto", zegt De Waele. 

"Vroeger voelden mensen zich crimineel als ze door ons gecontroleerd worden, nu zijn ze het door de terreurdreiging gewoon. We krijgen zelfs vragen van mensen die niét gecontroleerd zijn aan de ingang. Op dat vlak is de mindset veranderd, al hoopt iedereen natuurlijk dat de veiligheidssituatie in ons land weer normaliseert. Maar ik denk dat we een goed evenwicht hebben gevonden tussen vlotheid en veiligheid, en ik denk dat de festivalgangers dat appreciëren." 

Organisatie blikt tevreden terug

Ook de organisatie blikt terug op een rustig eerste festivalweekend, zonder noemenswaardige incidenten. Het weer viel de eerste twee dagen best mee, op zondag was het meermaals schuilen geblazen. "Ondanks de regen ziet het terrein er nog ok uit, omdat het weer kwakkelt", zegt woordvoerster Debby Wilmsen (zie foto). "Het regent, maar die plassen drogen op door de wind. Maar we hebben preventief ook veel planken vloeren aangelegd, en boomschors gestort, om gedurende twee weekends een mooi festivalterrein te kunnen aanbieden."

Volgend weekend stelt De Schorre zijn deuren opnieuw open voor 200.000 festivalgangers. "Morgenmiddag sluit camping Dreamville zijn deuren. Wie nog een dagje langer in België blijft, krijgt nog een verrassing van ons. Woensdag organiseren we een buurtfeest voor 10.000 omwonenden, die welkom zijn om het terrein te verkennen bij een hapje en drankje. En donderdag gaat de camping opnieuw open. Vanaf vrijdag heropent het festivalterrein, met een andere programmatie. In hetzelfde kader, en hopelijk met stralend weer."

Wat de veiligheid betreft, is Wilmsen ook tevreden. "Ik denk niet dat festivalgangers het gevoel hebben dat we fel aan de veiligheid werken, hoewel we dat wél doen, maar discreet. Ik denk ook dat politiemensen niet langer als een bedreiging worden gezien, maar de mensen die de veiligheid garanderen."