Ziek op zomerkamp? Deze top 3 van vervelende ziekmakers zit er wellicht voor iets tussen

De 25 jongste leden van de meisjeschiro uit Steenhuffel mogen niet op zomerkamp gaan naar Tenneville (provincie Luxemburg). Eerder werden de jongens op kamp er ziek. De afgelopen weken zijn verschillende kampen van jeugdbewegingen plots stopgezet wegens zieke kinderen. Welke virussen en/of bacteriën teisteren traditioneel makkelijk kampen? Viroloog Marc Van Ranst zet het uitermate besmettelijke norovirus op 1 in zijn top 3. Hij hamert op het gebruik van proper water en een simpelweg goede handhygiëne vóór het eten.

1. Het norovirus - hevig overgeven

Als een kamp al eens geplaagd wordt met een virus is het vaak het norovirus, stelt Marc Van Ranst. Dat virus kan opgelopen worden via water, voedsel of via een toiletbezoek als je voorganger het virus heeft. Het is zodanig besmettelijk dat het stopzetten van het kamp zeker gerechtvaardigd is. Wie het virus te pakken heeft, moet overvloedig braken en kampt met diarree. "Het oogt spectaculair, maar is niet ernstig", stelt Van Ranst gerust.

Het norovirus is een ontsteking van de darmen. Het wordt in de volksmond wel eens buikgriep genoemd. De klachten duren meestal twee tot drie dagen, en kunnen bij jongeren en ouderen vaak hevig zijn. Tegen het virus is weinig te doen, behalve een doorgedreven handhygiëne en uitzieken. Voldoende drinken om uitdroging te voorkomen, is de boodschap.

2. Salmonella - kan zich verspreiden tot in de organen

Salmonella is een bekende ziekmakende bacterie, en kan infecties veroorzaken die hospitalisatie vragen. De bacterie komt voor in rauwe groenten, fruit en rauwe dierlijke producten, zoals eieren, vis en vlees. Hoe voorkomen? Bak vlees door en door, kook eieren, en was groenten/fruit onder stromend water. Ook hier is opnieuw een goede handhygiëne niet te versmaden. Dieren -vooral varkens en pluimvee- kunnen drager zijn. Was je handen daarom na het aanraken van dieren.

Een lichte besmetting geeft maag- en darmklachten. Maar in uitzonderlijke gevallen kan de bacterie doordringen tot in de bloedbaan en botten, gewrichten en organen aantasten door ontstekingen te veroorzaken.

© Callista Images - creative.belgaimage.be

3. E.coli - geeft maag- en darmklachten

Een vergiftiging door de de bacterie Escherichia coli (E. coli) gebeurt meestal via water, bijvoorbeeld door zwemmen in besmet oppervlaktewater, maar de bacterie kan evengoed voorkomen in rauwe groenten (zoals sla, tomaten of komkommers) of rauwe dierlijke producten (vaak rundsvlees). 

In de meeste gevallen gaat het om maag- en darmproblemen zoals misselijkheid, braken en diarree. Ernstige gevallen kunnen echter gepaard gaan met klachten als vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak. De E.coli-bacterie is hittegevoelig dus eten verhitten doodt de bacterie. Was telkens de handen vóór het bereiden van voedsel, na een toiletbezoek en na contact met dieren.