235 doden meer door hittegolf in juni

Tijdens de hittegolf eind vorige maand zijn er in België meer mensen gestorven dan er werd ingeschat. Er zijn in totaal 235 mensen meer overleden in die periode, wat het totaal op 2.080 sterfgevallen brengt. Meer dan de helft waren mensen ouder dan 85 jaar, namelijk 127. Dat blijkt uit gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

De hittegolf duurde van 19 tot 25 juni en werd gekenmerkt door erg hoge temperaturen en ozonconcentraties. In totaal werden voor deze periode 2.080 sterfgevallen geregistreerd, terwijl er 1.845 werden verwacht. Er stierven vooral meer mensen ouder dan 85 jaar, namelijk 127 meer dan ingeschat.

De oversterfte was vooral hoog op 22 juni 2017. Het was de vierde dag op rij dat het warmer dan 30 graden Celsius was. Alleen al deze dag werden 109 extra overlijdens geteld: 19 mensen jonger dan 65, 42 mensen tussen 65 en 84 jaar en 48 mensen ouder dan 85.

Personen op leeftijd zijn het gevoeligst voor hittegolven, omdat zij vaker te kampen hebben met hartproblemen, dehydratatie en irritatie van de luchtwegen. Ze voelen de warmte minder goed aan en hebben minder dorst. De zweetklieren van ouderen mensen werken ook doorgaans minder goed, waardoor zweet minder goed verdampt en het lichaam dus minder goed afkoelt.