"Elke Belg moet medisch dossier bij vaste huisarts hebben"

De Orde der Artsen wil dat elke Belg verplicht een vaste huisarts kiest die een globaal medisch dossier aanmaakt en up-to-date houdt. Een globaal medisch dossier is een verzameling van alle medische informatie die over een persoon beschikbaar is. Ook moet de belangrijkste medische info online zichtbaar worden voor andere artsen.

Volgens de recentste cijfers heeft ongeveer vier op de tien Belgen nog geen globaal medisch dossier. Zo’n dossier bundelt alle medische informatie van een persoon. De Orde der Artsen wil daarom dat alle Belgen verplicht een vaste huisarts kiezen die voor hen zo’n dossier aanmaakt en up-to-date houdt.

Volgens Michel Deneyer van de Orde der Artsen is een algemeen medisch dossier erg belangrijk bij noodgevallen. "Heel veel medische informatie van patiënten is verspreid bij verschillende artsen en raakt niet bij elkaar. Als een patiënt zich aanbiedt bij de spoedgevallendienst is dus een deel van de informatie niet aanwezig. Maar om als dokter goede zorg te geven moet je goed geïnformeerd zijn."

Medische gegevens ook online voor andere artsen

De belangrijkste medische informatie zou ook gebundeld worden in een kerndossier, een "geüpdatete gezondheidsfoto" van de patiënt. Die informatie wordt up-to-date gehouden door de huisarts en zou digitaal beschikbaar zijn voor andere artsen. Wanneer iemand op de spoedafdeling van een ziekenhuis belandt, kan de spoeddokter dan snel de medische geschiedenis van zijn patiënt online bekijken.