"The Queen was bezorgd om het welzijn van prinses Diana"

"The Queen was bezorgd om het welzijn van Diana", dat zegt Harry Herbert, een vriend van de overleden prinses en een vertrouweling van koningin Elizabeth, in de documentaire "Diana, our mother" die gisteren werd uitgezonden op de Britse zender ITV. De Queen polste bij Herbert naar de mentale gezondheid van haar gewezen schoondochter. De getuigenis lijkt daarmee tegen te spreken dat de Britse koningin en Diana een kille en afstandelijke relatie hadden.
UPPA/Photoshot. All rights reserved.
maart 1981: de jonge Diana wordt een eerste keer officieel ontvangen op Buckingham Palace.

Herbert werd gevraagd op Balmoral, de Schotse zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. "De Queen wilde met me praten omdat ze bezorgd was over Diana." Herbert omschrijft het als een "heel persoonlijk gesprek". "Ze wilde weten hoe Diana zich voelde en of het zó erg was als de geruchten lieten uitschijnen", aldus Herbert in de documentaire waaraan Diana's zonen, prins William en Harry, hun volledige medewerking verleenden. We schrijven 1992, het woelige jaar waarin Diana en kroonprins Charles na elf jaar huwelijk de scheiding aanvragen.

Herbert zocht daarna Diana op. Hij zag de prinses van Wales duidelijk worstelen met vanalles. "Hoewel de zaken niet bepaald gemakkelijk waren in haar huwelijk", stelt Herbert, waren de zonen Diana's absolute rots in de branding.  "Diana was, zoals jullie weten, héél emotioneel (de Britse pers schreef in die tijd uitgebreid over boulimie-aanvallen, depressies en huiselijke scènes, red.). Toen de jongens in hun slaapkledij binnenvielen, klaarde heel haar gezicht op. Je kon zien dat William en Harry het belangrijkste in haar leven waren."

De getuigenis van Herbert doorprikt enigszins het beeld van een afstandelijke Queen die haar schoondochter aan haar lot zou hebben overgelaten.

William en Harry in augustus ook op BBC

Volgende maand zendt de BBC een tweede documentaire uit, eveneens met de medewerking van zonen William en Harry. Het programma zal focussen op de week tussen de dood en de begrafenis van de prinses. Diana kwam op 31 augustus 1997 om bij een auto-ongeluk in Parijs. William (35) en Harry (32) wilden aan de getuigenissen meewerken omdat ze hun moeder, exact twintig jaar na haar overlijden, wilden eren. Het is de eerste keer (én ook de laatste keer) dat beide prinsen zo uitgebreid en openlijk over haar willen praten.

Meest gelezen