Afvalactivist pakt na Franse steden voor het eerst Brusselse straten aan

Als iedereen elke dag één stuk zwerfvuil zou oprapen en weggooien, dan ziet het straatbeeld er een pak properder uit. Met die eenvoudige boodschap trekt Eddie Plat ten strijde tegen straatafval, onder de noemer "1 déchet par jour". Hij trok al langs verschillende Franse steden, en is vandaag voor het eerst in ons land. "Qua afval moet Brussel zéker niet onderdoen voor Parijs of Londen", vertelt hij aan VRT Nieuws.

Plats project "1 déchet par jour/1 piece of rubbish" vertrekt vanuit de gelijknamige kanalen op Facebook en Instagram. Zijn bedoeling is simpel: mensen bewust maken van het zwerfvuil in onze steden, en hen met veelzeggende foto's en filmpjes aanporren tot actie.

"Soms trek ik er alleen op uit, soms zien mensen me afval rapen en komen ze vragen wat ik doe, of sluiten ze even aan. Het is niet echt mijn bedoeling om gericht grote groepen mensen te mobiliseren voor mijn project, dat gebeurt vaak eerder spontaan", zo vertelt hij aan onze redactie.

"Mijn doel is vooral om afval viraal te laten gaan. Ik post heel wat foto's en filmpjes over mijn afvaltocht. Ik wil mensen met hun neus op de feiten drukken. Onze steden liggen er vaak vuil bij, maar mits een kleine inspanning kan iedereen eigenlijk bijdragen tot een mooiere en properdere wereld."

(lees voort onder de foto)

Stranden, steden en festivals

Plats initiatief heeft in Frankrijk al behoorlijk wat weerklank gekregen in de pers en op sociale media. Hij pakte al onder meer Parijs en Marseille al aan. Momenteel reist hij 3 maanden lang door Europa. Die 8.000 kilometer langs mogelijk vervuilde plekken legt Plat al liftend af.  

"Afgelopen weekend ging ik afval rapen op Lollapalooza-festival in Parijs. Tegen het einde van veel festivals ligt de grond meestal bezaaid met bergen afval, hoewel er onder de bezoekers net heel wat jonge, geëngageerde mensen rondlopen die een handje uit de mouwen willen steken. Voorbije week heb ik ook twee stranden in Bretagne onder handen genomen. Op beide plaatsen kreeg ik vrij veel hulp, ik merk dat het in steden moeilijker gaat", zegt hij. "Daar kom je meer toeristen tegen, en die willen op vakantie niet meteen de handen uit de mouwen steken."

Vanmorgen is Plat voor het eerst in Brussel, om de situatie hier te bekijken. "Ik heb nu enkele kilometers gewandeld in het hart van de stad, en ik merk dat jullie hoofdstad qua afval niet moet onderdoen voor Parijs of Londen. Voorlopig ben ik alleen aan de slag, maar misschien krijg ik later nog gezelschap. Hier is in elk geval veel werk aan de winkel."

Meer weten?

Plat is vandaag maar enkele uren in Brussel maar hij wil "over enkele weken of maanden" terugkeren naar ons land, voor een grootser opgezette afvalactie. Meer informatie over zijn project vind je op zijn Facebookpagina of Instagramaccount.