Amerikaanse Senaat stemt vóór opening debat over afschaffing Obamacare

In de VS stemt de Senaat in met de opening van het debat over de afschaffing van Obamacare, de zorgwet van de vorige president. De stemming eindigde op 50 stemmen vóór en 50 stemmen tegen, waarna vicepresident Mike Pence de schaal deed kantelen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In Washington D.C. is even over 21 uur onze tijd een nieuw hoofdstuk in de saga van de Amerikaanse zorgwet aangesneden. Concreet heeft de Senaat nipt ingestemd om het debat over de aanpassing van Obamacare te openen.

De stemming was een dubbeltje op zijn kant. In de Senaat hebben de Republikeinen 52 zitjes, de Democraten 48. Vooraf was het echter lange tijd onduidelijk of de Republikeinen wel een meerderheid zouden behalen, omdat niet alle Republikeinse senatoren de neus in dezelfde richting hadden.

Uiteindelijk stemden 2 Republikeinse senatoren samen met alle Democraten tegen de opening van het debat waardoor de stemming ex aequo op 50-50 eindigde. Zoals de wet voorschrijft, was het hierop aan vicepresident Pence om de schaal te doen kantelen. Zoals verwacht stemde hij vóór het openen van het debat.

(lees voort onder video)

John McCain

Ook de voorname Republikeinse senator John McCain stemde vóór het debat. Hoewel hij zwaar ziek is, vloog hij te elfder ure naar de hoofdstad terug om aan de stemming deel te nemen. Toen hij het halfrond binnenwandelde, kreeg hij een luid applaus van zijn collega's. In een toespraak nadien zei hij wel dat hij de huidige Republikeinse plannen voor een nieuwe zorgwet niet zal goedkeuren. Hij riep op tot een samenwerking over de partijgrenzen heen.

Hoe het nu precies voort moet, is koffiedik kijken. Waarschijnlijk volgen nu nieuwe stemmingen in de Senaat, maar het is onduidelijk welk voorstel of welke wet nu precies op tafel ligt. De stemming van vanavond is in de eerste plaats een symbolische overwinning voor de Republikeinen en dan vooral voor president Donald Trump. Via Twitter heeft hij McCain al bedankt en alle Republikeinen gefeliciteerd.