Amnesty International vraagt krachtig signaal van Europese Unie tegen Turkije

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt aan de Europese Unie om krachtdadig op te treden tegen Turkije. De laatste weken komen er opnieuw verschillende berichten over mensenrechtenactivisten die opgepakt zijn, waaronder de directeur van de Turkse afdeling van Amnesty International. Later vandaag ontvangt de EU de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.
AFP or licensors

Een honderdtal actievoerders eisten vanmorgen op het Brusselse Schumanplein de vrijlating van mensenrechtenactivisten die in Turkije opgesloten zijn. De secretaris-generaal van Amnesty International, Salil Shetty legt uit waarom er actie gevoerd wordt. "Turkije kan zo niet verder gaan alsof het zomaar massaal mensenrechten mag schenden."

"Nu of nooit voor Europa"

Voor Europa is het nu of nooit, is de boodschap. "Turkije heeft een rode lijn overschreden en de Europese leiders moeten nu een duidelijke boodschap sturen naar de Turkse autoriteiten dat de relaties tussen de Europese Unie en Turkije nu herzien moeten worden", aldus Shetty.

De actievoerders scandeerden slogans voor reuzegrote figuren die de opgesloten mensen voorstelden. Tien Turkse activisten, onder wie de directrice van Amnesty voor Turkije, Idil Eser, werden op 5 juli opgepakt. Zes van hen werden in voorlopige hechtenis genomen, terwijl vier anderen werden vrijgelaten en onder toezicht van het gerecht geplaatst. De militanten worden beschuldigd van misdaden namens een terreurorganisatie, "belachelijke en ongegronde beschuldigingen" volgens Amnesty. De organisatie benadrukt dat de militanten enkel de mensenrechten hebben verdedigd en niets laakbaars hebben gedaan.

Op de planning: topontmoeting tussen EU en Turkse minister van Buitenlandse Zaken

Later vandaag staat er een ontmoeting gepland tussen de Frederica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlandse beleid van de EU en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.