Boek over laatste dagen Mandela uit de rekken "wegens te persoonlijke details"

In Zuid-Afrika zal een boek over de laatste dagen van ex-president Nelson Mandela dan toch niet meer verkocht worden. De familie van Mandela had bezwaren geuit "omdat er te veel persoonlijke details" in zouden vermeld worden. Het boek werd geschreven door Vejay Ramlakan, de arts van Mandela.

Volgens de uitgever wordt het boek nu uit de handel genomen "uit respect voor de familie". De voorbije dagen was er heel wat te doen en vooral de weduwe van Mandela, Graca Machel, overwoog om gerechtelijke stappen te ondernemen om de publicatie te verhinderen.

Het boek werd geschreven door de privé-arts van Mandela, Vejay Ramlakan, en volgens de weduwe heeft die zijn beroepsgeheim geschonden door allerlei al dan niet echte details over het leven Mandela in zijn laatste jaren vrij te geven. Ook andere familieleden waren er niet over te spreken.

Eén van de meest gevoelige kwesties die in het boek aan bod komen, is dat Mandela stierf toen hij de hand vast had van zijn vroegere vrouw Winnie Madikizela-Mandela, van wie hij kort na zijn vrijlating uit de gevangenis gescheiden was. Zijn nieuwe vrouw Graca Machel zou daar toen niet bij geweest zijn.

Een ander heikel punt zou zijn dat de ziekenwagen die de stervende Mandela in het midden van de nacht naar een ziekenhuis zou brengen, panne had en het een half uur duurder vooraleer er een andere ziekenwagen kwam opdagen. 

De Nobelprijswinnaar voor de Vrede die decennia lang onder het Apartheidsregime in de cel zat en nadien president van Zuid-Afrika werd, is nog altijd een icoon in eigen land en ver daarbuiten. Het privéleven van Mandela en familieruzies liggen dan ook erg gevoelig.

Meest gelezen