Door België gezochte Nederlander opgepakt in Spanje

In het zuiden van Spanje is een Nederlander opgepakt voor grootschalige drugshandel. De 34-jarige man uit Roosendaal, die in Benalmadena nabij Malaga woont, werd al enige tijd door ons land gezocht.
Archieffoto cocaïne

De man zou een belangrijke rol spelen binnen een organisatie die drugs smokkelt via de haven van Antwerpen, meldden Spaanse media maandag op gezag van de politie.

De Nederlander kon uiteindelijk in zijn huis in Benalmadena opgepakt worden. Hij probeerde de politie nog te misleiden door een Estlandse identiteitskaart te tonen, maar onthulde vrij snel zijn echte identiteit. Hij werd aangehouden op basis van een Europees aanhoudingsbevel, dat de Belgische justitie had uitgevaardigd.

Havens gehackt

De bende wordt ervan verdacht tussen november 2011 en juli 2013 minstens 2.200 kilo cocaïne en 1.100 kilo heroïne te hebben gesmokkeld. Beide partijen werden in beslag genomen.

In 2011 werden al verscheidene bendeleden gearresteerd toen een container met daarin 176 kilo cocaïne werd aangetroffen. Ook de nu opgepakte Nederlander zou toen opgepakt zijn geweest. Het is niet bekend hoe hij toen onder zijn straf uitkwam.

De drugshandelaren maken gebruik van gehackte datasystemen van havenbedrijven. Ook duiken ze in de systemen van rederijen en containerterminals. Op die manier kunnen ze hun drugs op veilige afstand volgen.