Duitse ondernemers "euforisch" gestemd

Het Duitse ondernemersvertrouwen is in juli voor de derde maand op rij naar een nieuw recordpeil gestegen. Dat blijkt uit de maandelijkse index van het Ifo-instituut. "De stemming in de bestuurskamers is euforisch", aldus Ifo-topman Clemens Fuest. Dat komt doordat de economische groei in Duitsland de verwachtingen overtreft.

Fuest wijst erop dat de ondernemers sinds de hereniging van Duitsland (in 1990) nooit zo tevreden waren over de gang van zaken, en ook hun verwachtingen voor de komende maanden gingen erop vooruit.

De Ifo-index kwam in juli uit op 116,0 punten, tegen 115,2 punten in juni. Analisten rekenden in doorsnee op een lichte achteruitgang, tot 114,9 punten.

Groeicijfers

De Ifo-index geldt als de voornaamste conjunctuurbarometer van de Duitse economie. Hij is gebaseerd op een maandelijkse rondvraag bij ongeveer 7.000 ondernemingen.

De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal aan het snelste tempo in een jaar. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verhoogde eerder deze week ook de prognoses voor de grootste economie van de eurozone.

De economische groei zou er dit jaar 1,8 procent bedragen en volgend jaar 1,6 procent, gesteund door een robuuste binnenlandse vraag en een sterkere wereldwijde handel, klonk het.