Ecolo: "Vaag Waals regeerakkoord"

Ecolo ziet meerdere positieve maatregelen in het nieuwe Waalse regeerakkoord van MR en CDH, vooral wat deugdelijk bestuur betreft. Maar achter de slogans en de goede intenties zien de Franstalige groenen echter veel vaagheid.

Ecolo is tevreden met maatregelen rond ethiek, zoals de provinciehervorming en een verhoogde transparantie. "Deze crisis is begonnen met ethiek", zegt covoorzitter Patrick Dupriez. "Het doet ons plezier dat er maatregelen worden hernomen die wij al lang voorstellen. Andere zaken ontbreken dan weer, zoals het verbod op decumul tussen een lokaal uitvoerend mandaat en een job als parlementair."

Toch blijft de partij naar eigen zeggen waakzaam: "CDH heeft zich nooit anders gedragen dan de PS, zij het minder uitgesproken", aldus Dupriez.

Ecolo heeft het er voorts moeilijk mee dat het regeerakkoord de nadruk legt op werk zonder te specificeren welk type jobs er dan moet komen. Ook concrete klimaatengagementen ontbreken. "Men zegt ons dat het akkoord van Parijs zal worden uitgevoerd. Heel goed maar hoe?", vragen de groenen zich af.