Flixbus wil meer controles na ongeluk in Brussel

Busmaatschappij Flixbus vraagt maatregelen tegen migranten die onder bussen proberen te kruipen. Ze vragen dat nadat dit weekend een jonge migrant gestorven is in Brussel. Hij was onder een bus gekropen die naar Groot-Brittannië vertrok.

Zaterdagnamiddag heeft een minderjarige jongen aan het station van Brussel-Noord zich verstopt onder een bus van reismaatschappij Flixbus die naar Groot-Brittannië reed. Kort na het vertrek is hij gevallen en overreden. De jongeman werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar is daar bezweken aan zijn verwondingen. Het parket van Brussel zegt dat het zou gaan om een jongen van 17 uit Soedan.

Volgens Paul Cremers van Flixbus proberen migranten elke dag onder of in de bussen in Brussel te kruipen. "We rijden met zeven lijnen dagelijks naar Londen en op het punt in Brussel waar we de mensen oppikken, proberen er regelmatig vluchtelingen op de bussen te raken. Op allerlei manieren: ze kruipen onder de bus, ze kruipen in koffers, of in koffers in de koffer."

Flixbus zelf tracht al maatregelen te nemen om dit te voorkomen. "We hebben security met snuffelhonden en parkwachters ingezet en we hebben speciale trainingen voor de chauffeurs. We hebben ook de onderkant van de bus afgedekt, zodat het onmogelijk is om nog onder de bussen te geraken. Maar toch gebeurt het nog."

De busmaatschappij is nu vragende partij voor meer politiecontroles op knelpunten zoals de halte in Brussel, om zo in de gaten te houden wat er allemaal gebeurt.

Onhoudbare situatie

De jongeman die zaterdag onder de bus terechtkwam, verbleef mogelijk in een zijgebouw van het Noordstation, samen met vele andere vluchtelingen.

Een veiligheidsagent getuigt anoniem over hoe de situatie daar onhoudbaar is: "Elke dag komen er tientallen nieuwe mensen bij. De omstandigheden hier zijn slecht. Er is geen hygiëne, niet genoeg water en eten. We vragen ons af waarom het WTC-gebouw niet open is, daar zijn er plaatsen vrij. Ze moeten dringend ergens opgevangen worden. Wij voelen ons hier in dit gebouw wat in de steek gelaten, we hopen dat de overheid reageert op de één of andere manier."