Franse president Macron brengt kemphanen in Libië tot een bestand

De internationaal erkende regering van Libië die enkel het westen controleert, heeft een bestand gesloten met maarschalk Khalifa Haftar, die sterk staat in het oosten van het land. Als dat akkoord wordt uitgevoerd, is dat een pluim op de diplomatieke hoed van de Franse president Emmanuel Macron als bemiddelaar die beide kampen in Parijs bijeengekregen heeft.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Macron had in Celle-Saint-Cloud nabij Parijs de twee belangrijkste leiders van Libië uitgenodigd. Het gaat om premier Fayez al-Sarraj van de internationaal erkende regering in de hoofdstad Tripoli en generaal Khalifa Haftar (foto in tekst), sterke man in het oosten van Libië

Macron kregen beide gasten zo ver dat ze een onderling bestand willen sluiten en zo snel mogelijk verkiezingen willen organiseren om meer eenheid in het verscheurde land mogelijk te maken. Daarnaast zouden ze ook de vaak oncontroleerbare gewapende milities willen ontwapenen en een nationaal leger gaan uitbouwen.

In de verklaring worden ook de instelling van de rechtsstaat en respect voor de mensenrechten vermeld, evenals het stemmen van de violen om de strijd tegen het terrorisme op te voeren.

Nu moet het bestand natuurlijk nog wel op het terrein worden uitgevoerd, want het gaat hier slechts om twee van de vele strijdende partijen in Libië. Het akkoord lijkt ook een bevestiging van de positie van generaal Haftar, die nog uit het vorige akkoord is gevallen, maar wiens georganiseerde troepen intussen steeds meer gebieden (en olievelden) in het oosten van het land, Cyrenaïca, controleert en stilaan "incontournable" lijkt te worden.

Als het bestand echt ingaat, zou dat wel een forse diplomatieke overwinning zijn voor de Franse president Macron.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het belang van Libië

Sinds de val van dictator Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 wordt Libië verscheurd door de strijd van talrijke gewapende milities en bendes. Op een bepaald ogenblik waren er twee regeringen en twee parlementen, één in de westelijke hoofdstad Tripoli en één in de oostelijke stad Tobruk.

In 2015 werd een vredesverdrag gesloten en sindsdien zetel een door de internationale gemeenschap erkende regering in Tripoli. Die controleert echter slechts delen van het westen van Libië. Generaal Haftar, een vroegere medewerker en daarna dissident tegen Khaddafi, heeft zich met een sterk leger in het oosten van het land verschanst en daar zijn regime opgelegd, dat nogal wat gelijkenis vertoont met dat van president Abdul Fatah al-Sisi in Egypte. 

Het stabiliseren van Libië is voor Europa van groot belang. Van hieruit vertrekken de meeste vluchtelingen uit Afrika over de Middellandse Zee naar Europa, 93.000 sinds het begin van dit jaar. Anderzijds proberen ook moslimterreurgroepen zoals IS voet aan de grond te krijgen in Libië. Van daaruit worden ook aanslagen uitgevoerd in de buurlanden zoals Tunesië.