Griekenland haalt drie miljard euro op op de kapitaalmarkt

Voor de tweede keer sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft Griekenland opnieuw geld opgehaald op de kapitaalmarkt. Deze keer was er minder vraag dan in 2014, maar de rentevoet lag met 4,625% ook lager dan toen. De Griekse regering is alvast tevreden over wat ze het succes van de operatie noemt.
The Associated Press2012

Het gaat over overheidspapier met een looptijd van vijf jaar. De banken HSBC, BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank en Goldman Sachs waren bij de operatie betrokken.

Het is de tweede keer sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2010 dat Athene geld kan ophalen op de kapitaalmarkt. In 2014 kon het zelfs 6,5 miljard euro ophalen tegen een rente van 4,95%. Daarmee leek Griekenland terug te keren op de kapitaalmarkt, maar dat werd dan verstoord door de politieke heisa in Athene, waardoor het vertrouwen opnieuw wegzonk.

Nu is dat vertrouwen blijkbaar hersteld. Griekenland kon vorig jaar een primair (zonder afbouw van rente op schulden) begrotingsoverschot voorleggen en kreeg onlangs een schouderklopje van EU-commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici. Ook het Duitse ministerie van Financiën heeft zijn vertrouwen uitgesproken, maar Berlijn blijft wel hameren op de noodzaak van structurele hervormingen.

Normaal zou Griekenland in 2018 uit het derde financiële hulpplan van de EU en het Internationaal Muntfonds stappen. Hoe dan ook betekent de succesvolle operatie van vandaag niet dat nu alle problemen opgelost zijn. Wel lijkt hetvertrouwen van beleggers -hoe voorzichtig ook- terug te keren, al hebben anonieme bronnen in Athene wel gesteld dat het vooral Griekse investeerders en fondsen zijn die de nieuwe obligaties gekocht hebben, eerder dan buitenlanders.