Israël verwijdert omstreden metaaldetectoren bij Tempelberg

Israël heeft de omstreden metaaldetectoren bij de Tempelberg in Jeruzalem verwijderd. Bij demonstraties tegen die verscherpte controles vorige week zijn verschillende doden gevallen.
AFP or licensors

De omstreden metaaldetectoren bij de Tempelberg in Jeruzalem zijn vannacht verwijderd (foto onder). Ook het cameratoezicht bij de Al-Aqsa-moskee zal worden stopgezet. Wel komen er andere elektronische veiligheidsmaatregelen, laat Israël weten. Voorlopig worden er ook extra politiecontroles ingezet in de wijk.

Palestijns protest

De metaaldetectoren waren er gekomen nadat twee politieagenten zo'n twee weken geleden waren omgekomen bij een aanval. Maar de extra detectoren werden door de Palestijnen als een Israëlische provocatie gezien, onder meer omdat ze op Palestijns grondgebied stonden.

Vorige week werd opgeroepen tot protest na het vrijdaggebed. Ook weigerden Palestijnen massaal om nog via de nieuwe controle naar de moskee te gaan. Ondanks een verbod gingen duizenden gewoon bidden in de straatjes rondom de moskee.

Bij het geweld dat daarop volgde, kwamen drie Palestijnen om. Wat later nam een jonge Palestijn daarvoor wraak door drie Israëlische burgers dood te steken. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas verbrak tijdelijk alle relaties met Israël.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Dreigende oorlog

Israël kreeg ook internationaal kritiek op de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Zo waren er ook protestdemonstraties in Turkije en Jordanië.

Het Israëlische leger waarschuwde dan weer dat een nieuwe oorlog in Gaza dreigde met de Palestijnse terreurorganisatie Hamas. Dat heeft de voorbije dagen verschillende raketten afgevuurd vanuit Gaza richting Israël.

De Tempelberg is zowel voor joden als moslims een heilige plek. Verscherpte controles tot de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg hebben in het verleden al eerder geleid tot confrontaties en geweld.