Japan wil komende tien jaar zelfdodingcijfers met 30 procent terugdringen

De Japanse regering wil de zelfdodingcijfers drastisch terugdringen. De komende tien jaar moet dat cijfer met 30 procent naar omlaag. Vorig jaar beroofden nog 21.897 mensen zich van het leven. Het land wil vooral inzetten op mensen die reeds een zelfmoordpoging ondernamen en op moeders met een postnatale depressie. Ook het pesten op school zal aangepakt worden.

De zelfmoordcijfers van Japan zijn de hoogste binnen de G7, de belangrijkste industrielanden van de wereld. Japan kent 18,5 zelfmoorden per 100.000 inwoners. Daarmee staat het land volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder meer boven Frankrijk (15,1), de VS (13,4) en Groot-Brittannië (7,5) in de lijst.

De regering wil medische centra ter ondersteuning van Japanners die reeds een zelfmoordpoging ondernamen en van moeder die kampen met een postnatale depressie. Maar evengoed het pesten op scholen wordt aangepakt -door bijvoorbeeld aanspreekpunten- als de druk die heel wat jonge werknemers ondervinden bij het uitoefenen van hun job.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be