Laporte: "Copernicaanse omwenteling in Wallonië"

Christian Laporte, politiek journalist bij La Libre Belgique, spreekt over een "Copernicaanse omwenteling in Wallonië" nu er een nieuwe Waalse regering gevormd is tussen MR en CDH. "Het is al bijna 30 jaar geleden dat de PS nog eens de geur van de oppositie kende", vertelt hij in "Terzake".

"Een Copernicaanse omwenteling", zo omschrijft journalist Christian Laporte het regeerakkoord van de nieuwe Waalse regering die bestaat uit MR en CDH. "Of het zal lukken of niet, zullen we binnen 24 maanden kunnen vaststellen. Maar de partijen lijken te willen aantonen dat ze in Wallonië de problemen ook echt kunnen aanpakken." Ook de exit van de PS in Wallonië past volgens Laporte in het verhaal van die grote omkering. "Het is al bijna 30 jaar geleden dat de PS nog eens de geur van de oppositie kende".

Bij de grote hervormingen die aangekondigd werden, rekent de politiek journalist onder meer de verdwijning van de provinciale structuren en de afschaffing van het kijk- en luistergeld dat volgens hem past in het grotere plan om de werkgelegenheid te verbeteren. 

Bernard Demonty, adjunct-chef politiek bij Le Soir vindt op zijn beurt dat de politici in vage bewoordingen gesproken hebben, waarmee "MR en CDH geen echt verschil maken met de PS". "Qua precieze maatregelen hebben ze weinig gezegd, ze hebben meer algemene doelstellingen aangekondigd en zijn dieper ingegaan waarom de PS nu weg is. Een aantal maatregelen zijn wel ambitieus en kunnen vlug genomen worden. De nieuwe regering heeft ook maar twee jaar om te regeren."

Wie wordt minister-president? "Hangt af van de heilige drievuldigheid"

Op dit ogenblik is het nog speculeren over wie de nieuwe minister-president zal worden. Volgens Demonty is het een strategische zet om eerst over de inhoud en dan pas over de namen te spreken. "Het is een communicatiestunt om eerst over het akkoord en morgen pas over de minister-president zelf te communiceren. De partijen willen niet dat journalisten enkel over de naam spreken."

Maar wie wordt het dan? Christian Laporte stelt dat het zal afhangen van de "heilige drievuldigheid": MR-voorzitter Olivier Chastel, premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. "Die twee strekkingen binnen MR (nvdr. de strekking-Michel en de strekking-Reynders) blijven bestaan. De naam van Willy Borsus wordt genoemd, maar de laatste uren horen we ook de naam van Jean-Luc Crucke waaien."

De komende dagen moet de oude Waalse regering dan ontbonden worden, maar twee zwangerschappen zouden daarbij wel eens roet in het eten kunnen gooien. "Terwijl er een nieuwe regering komt, hebben twee Waalse volksvertegenwoordigers ervoor gezorgd dat er twee Waaltjes bijkomen. Maar de vrouwen moeten ook zelf kunnen stemmen, dus dat is een tijdrit."

En nu witte rook voor Brussel?

Voor Wallonië mag er dan nu wel een oplossing gevonden zijn, volgens Laporte blijft Brussel de grote gok van de komende dagen en weken. "Bij MR en CDH hopen ze dat dit een aanzuigeffect kan hebben en dat DéFi er dan bijkomt. Echte andere oplossingen zijn er niet."