Met Jeff Sessions viel de derde domino in de Trump-Ruslandaffaire

Jeff Sessions heeft het dus net iets langer dan zes maanden uitgehouden als minister van Justitie onder president Donald Trump, een man die hij nochtans door dik en dun gesteund heeft. De benoeming van Sessions was echter al omstreden en hij gaat nu onderuit als zoveelste slachtoffer van het schandaal rond mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De positie van Sessions was onhoudbaar geworden nadat Trump zware kritiek op hem had geuit in een interview met The New York Times en op Twitter. De president lijkt vooral verbolgen over wat hij als een gebrek aan loyauteit beschouwt. Nochtans was Sessions één van de eersten die zich achter de kiescampagne van Trump hadden geschaard.

Onomstreden was hij echter toen al niet. Sessions werd in 1946 geboren in de zuidelijke staat Alabama. Hij werd advocaat en leek goed op weg om rechter te worden, maar die benoeming ging de mist in nadat Sessions racistische uitspraken waren verweten.

Zo zou hij een zwarte medewerker "boy" genoemd hebben, de burgerrechtenorganisatie NAACP omschreven hebben als "on-Amerikaans" en de racistische organisatie Ku Klux Klan positief omschreven zou hebben. Sessions ontkende de eerste twee aantijgingen, maar dat over de KKK zou "een grapje" geweest zijn.

Hoe dan ook werd de benoeming van Sessions tot rechter geblokkeerd, iets wat slechts uitzonderlijk gebeurt.

Conservatieve Republikein uit het Zuiden

Dat weerhield er Sessions niet van om vanaf 1996 met succes verkozen te worden in het Congres. Daar toonde hij zich een typische Republikeinse conservatief. Zo stemde hij steevast voor het inperken van de rol van de overheid, een harde aanpak van illegale immigratie en een strikte begroting met forse besparingen.

Jeff Sessions stemde ook tegen voorstellen om haatboodschappen sterker aan banden te leggen en een voorstel om mannen en vrouwen gelijk loon te geven voor gelijke jobs. 

In februari vorig jaar werd Sessions de eerste senator die zich openlijke achter de kandidatuur van Donald Trump voor de Republikeinse nominatie schaarde en dat op een ogenblik dat velen -ook binnen die partij- nog smalend deden over de zakenman uit New York. 

De beloning kwam begin dit jaar toen Trump Sessions voordroeg als minister van Justitie. Meteen was er al controverse, want de Democratische oppositie liet niet na om de oude rel over al dan niet racistische uitspraken weer op te rakelen. Het kwam toen tot een rel in de Senaat toen de Democrate Elizabeth Warren (foto in tekst) een brief uit 1986 van Coretta Scott, de weduwe van de vermoorde dominee Martin Luther King, wou voorlezen waarin ze kritiek uitte op Sessions. 

AP2015

"Russiagate" overschaduwde relatie met Trump

Het zouden echter niet de uitspraken uit het verleden worden die Sessions fataal zouden worden. Al tijdens de hoorzittingen over zijn benoeming in de Senaat ontkende hij dat hij ooit iets gehoord had over ongeoorloofde contacten van de kiescampagne van Trump met Rusland.

Enkele weken later moest nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn net wegens die contacten opstappen en het werd nog erger toen bleek dat Sessions zelf twee keer contact had gehad met de Russische ambassadeur Sergej Kislyak. 

Dat leidde ertoe dat Sessions het onderzoek naar de Russische inmenging in de kiescampagne overliet aan zijn adjunct Rod Rosenstein. Toen al eisten de Democraten zijn vel. Het werd niet beter toen FBI-directeur James Comey door Trump de laan werd uitgestuurd omdat die het onderzoek naar de Russiche contacten bleef voeren.

Dat Sessions zichzelf ver hield van dat onderzoek, moest de schijn van politieke inmenging vermijden, maar wekte de woede op van president Trump. Als ik geweten had dat Sessions dat zou doen, had ik hem niet benoemd, klonk het in het interview van de president met The New York Times. Dinsdag tweette de president ronduit vernietigende verwijten aan het adres van Sessions en daarmee leek diens rol als minister van Justitie uitgespeeld.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.