Michel past voor MR-partijraad en onderhandelt voort over begroting

Het uitgebreide kernkabinet van de federal regering zoekt op Hertoginnedal voort naar een akkoord over de begroting en een resem hervormingen op sociaal-economisch vlak. Premier Charles Michel (MR) heeft de partijraad van zijn partij aan zich laten voorbijgaan om de gesprekken te kunnen voortzetten.
www.aurorebelot.com

Ook vandaag gaat het begrotingsoverleg onverminderd voort nadat premier Michel het kernkabinet gisteravond al eens had samengeroepen na een dag vol bilaterale contacten.

Rond 22 uur vanavond was het overleg nog steeds aan de gang. Over de inhoud van de gesprekken sijpelt weinig naar buiten. Michel heeft in elk geval gepast voor de partijraad van zijn partij de MR die het licht op groen moet zetten voor het Waalse regeerakkoord met het CDH. Het is niet duidelijk of de onderhandelaars de nacht doorwerken.

Taks op effectenrekeningen

De voorbije dagen ging vooral de discussie over de taks op de effectenrekeningen over de tongen. Die moet dienen als alternatief voor de meerwaardeheffing die CD&V al langer wil, maar die no pasaran is voor de N-VA en Open VLD. Die laatste partij tekende ook het scherpst verzet aan tegen de piste van de effectenrekeningen.

De Vlaamse liberalen voeren daarbij aan dat ze de middenklasse willen vrijwaren. De vraag is of de sfeer rond de tafel intussen geen knauw heeft gekregen, nu uitspraken als "De Croo-taks" in de media opduiken.

In elk geval ligt er nog een pak werk op de plank. Voor de begroting moet de ploeg-Michel op zoek naar 800 miljoen tot 1 miljard euro. Daarnaast zijn er nog de drie heikele thema's waarover de regering eind vorig jaar geen akkoord kon bereiken: de verlaging van de vennootschapsbelasting, de rechtvaardige fiscaliteit en de activering van spaargeld. Bovendien is sprake van enkele tientallen voorstellen rond sociaal-economische ingrepen.