Ondanks hersentumor: senator McCain komt meestemmen over Obamacare

Senator John McCain gaat toch meestemmen over de nieuwe hervorming in de Amerikaanse ziekteverzekering, hoewel hij amper enkele dagen geleden te horen heeft gekregen dat hij een hersentumor heeft. President Trump heeft elke stem tegen het huidige systeem Obamacare broodnodig om een andere regeling op poten te kunnen zetten.
AP2007

"Een dramatische terugkeer naar Washington", zo verwoordt Amerikacorrespondent Björn Soenens de beslissing van McCain om mee te stemmen. "Als je weet dat je nog 16 maanden te leven hebt, dan moet het wel érg belangrijk zijn om naar het Congres terug te keren."

De stemming die vandaag plaatsvindt, is een belangrijke procedurestemming in de Senaat, waarbij beslist wordt of er al dan niet een debat gestart wordt over de afschaffing van Obamacare. De Republikeinen hebben daarvoor de helft van de stemmen nodig, wat neerkomt op 50 senatoren. "Ze hebben maar 52 zetels, dus meer dan 2 dissidenten kunnen ze niet aan", aldus Soenens. "Aangezien McCain wellicht ja zal stemmen, is zijn aanwezigheid dus belangrijk."

Onvoorstelbare chaos

De stemming gaat dus enkel over het opstarten van een debat over de afschaffing van Obamacare, nog lang niet over de eventuele invoering van een nieuwe gezondheidswet, Trumpcare genoemd. Maar zelfs de stemming over het opstarten van een debat lijkt niet van een leien dakje te zullen lopen.

"7 à 10 senatoren weten nog altijd niet of ze ja of neen zullen stemmen", weet Soenens. Veel senatoren kunnen er ook niet mee leven dat ze zodanig onder druk worden gezet om Obamacare af te schaffen. De weigerachtige houding om Obamacare af te schaffen, is vooral ingegeven door het feit dat niemand weet wat er in de plaats zal komen, legt Soenens uit. "De chaos is onvoorstelbaar."

Bovendien weten de senatoren dat ze politieke zelfmoord plegen als ze Obamacare afschaffen. Afhankelijk van welk systeem in de plaats komt, zouden wel eens 30 miljoen Amerikanen hun ziekteverzekering kunnen verliezen. "Dat is snijden in het vel van je eigen kiezers." Met andere woorden: de senatoren zitten gewrongen tussen wat hun kiezers willen en het eergevoel van president Trump, die Obamacare wil afschaffen.

Trump heeft zich overigens in een televisietoespraak nog eens tot de senatoren gericht. Hij vraagt hen met aandrang om ervoor te zorgen dat Obamacare weggestemd wordt, voor alle "vergeten slachtoffers" van die wet, "onschuldige hardwerkende Amerikanen die niet gevraagd hebben om een systeem waarin de overheid de gezondheidszorg overneemt", zoals Trump het omschrijft.