Onder bus verongelukte jongeman zou 17-jarige migrant uit Soedan zijn

Zaterdagnamiddag is een jonge migrant aan het Brusselse Noordstation overleden. Hij was onder een bus van reismaatschappij Flixbus gaan hangen. Kort na het vertrek is hij gevallen en overreden. Het slachtoffer zou een 17-jarige jongen uit Soedan zijn.

Enkele getuigen zagen het gebeuren en hebben de hulpdiensten ingeschakeld. De jongeman werd nog naar het Sint-Jansziekenhuis in Brussel gebracht, maar is daar bezweken aan zijn verwondingen.

Volgens Betty Batoul, Marokkaans-Belgische schrijfster én mensenrechtenactiviste, gaat het om een zekere Omar, uit Soedan. Hij is pas 17, minderjarig dus. En is "in alle anonimiteit gestorven in de hoofdstad van Europa", zo schrijft ze. Het parket schrijft dat het om een "jonge man gaat die afkomstig zou zijn uit Soedan en niet ingeschreven was in België".

De bus van maatschappij Flixbus (en niet Eurolines, zoals het parket gisteren had meegedeeld) was op weg naar Calais, wellicht wou de migrant dus richting Groot-Brittannië vluchten. Maar toen de bus vertrok, is hij zo’n honderd meter voortgesleept op de grond, gevallen en overreden. De buschauffeur is doorgereden en heeft niets gemerkt. Hij werd pas in Adinkerke aan de kant gezet.

Wraakroepend

Volgens Delphine Verstraelen, verbonden aan een burgerinitiatief dat opereert vanuit Luik, toont de dood van de jongen aan dat het weer slecht gaat in het Maximiliaanpark, vlak bij het Noordstation en zowat hét symbool voor de vluchtelingen in Brussel.

"De omstandigheden zijn er tegenwoordig weer wraakroepend. Wij geven met onze organisatie 1 maaltijd per dag aan de vluchtelingen daar, die er slapen zonder dak boven hun hoofd en op een stuk karton. Er zijn weer veel minderjarigen en zwangere vrouwen bijgekomen trouwens."

Hoeveel mensen er nu slapen? "We hebben afgelopen zaterdag 700 maaltijden uitgedeeld, dat zegt alles. Het is dringend tijd voor Dokters van de Wereld en het Rode Kruis én de overheid om in actie te schieten."