Oplossing gevonden voor brand in mergelgrotten Kanne

Morgenochtend om 10 uur zal het brandende hooi uit de groeve gehaald worden. Gespecialiseerde hulpverleners zullen het naar buiten halen en naar een centrale plek brengen met speciale voertuigen om het dan te blussen.

Vanmorgen hebben de hulpdiensten opnieuw overleg gepleegd over de toestand in de mergelgrotten tussen Kanne en Maastricht. Sinds donderdag woedt er een zeer moeilijk te blussen brand in een voorraad hooi. Nu lijkt er dus een oplossing gevonden te zijn.

Het laten uitbranden van het hooi kan mogelijk zeer lang duren. Er zal dus voor de omwonenden en omliggende bedrijven nog een tijdje overlast zijn door de rook.

Meetploegen zullen de luchtkwaliteit controleren. Omwonenden wordt gevraagd bij overlast door rook ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen. Omwille van de veiligheid blijft het gebied afgesloten. Het gangenstelsel is sowieso verboden terrein, en ook de Muizenberg blijft voor alle verkeer afgesloten. 

Brand veroorzaakt al enkele dagen rookoverlast

Om de overlast te verminderen werden gisterenavond dekzeilen aan de uitgangen aan de Muizenberg bevestigd zodat de directe omwonenden minder hinder hadden.

Vandaag bleek dat de pilaren in de mergelgrotten nog stabiel genoeg waren waardoor een totale instorting niet aan de orde is, maar het blussen in het gangenstelsel blijft te gevaarlijk omdat stukken van de mergelblokken met een gewicht tussen een en vijfhonderd kilo kunnen loskomen.