parlement beperkt sponsoring partijen door bedrijven

Bedrijven zullen binnenkort niet langer onbeperkt eetfestijnen van politici en partijen mogen sponsoren. Dat schrijft de Tijd. N-VA-Kamerlid Inez De Coninck heeft een wetsvoorstel ingediend dat de bedragen voor sponsoring aan banden legt.
BELGA/GYSENS

Een jaar geleden kwam Geert Versnick, Oost-Vlaams gedeputeerde voor Open VLD, in opspraak omdat hij tot 6000 euro kreeg van bouwbedrijven voor een diner. Terwijl hij als gedeputeerde meebesliste over verkavelingen en bouwvergunningen. In ruil voor de financiële steun vermeldde Versnick de sponsors in zijn speech. Binnenkort zijn zulke grote bedragen verboden. Een ondernemer zal maximaal 2000 euro per jaar mogen uitgeven aan sponsorgeld voor politici. En een politicus mag niet meer dan 500 euro per sponsor krijgen.

Ruime meerderheid voor wetsvoorstel

De bedragen zijn vastgelegd in een wetsvoorstel dat N-VA-Kamerlid Inez De Coninck heeft ingediend. Alle meerderheidspartijen en ook de SP.A hebben het ondertekend. Na de opschudding over de zaak-Versnick vorig jaar stelden N-VA en CD&V voor om sponsoring door bedrijven helemaal te verbieden, maar Open VLD verzette zich daartegen. Het huidige wetsvoorstel legt de bedragen dus gewoon aan banden. "De naam van een firma op een onderlegger op een diner van een politicus zal nog wel kunnen", zegt N-VA-politica Inez  De Coninck, "maar exuberante bedragen niet meer".

Nieuwe regels voor de verkiezingen

Het wetsvoorstel  over sponsoring door bedrijven ligt nu bij de Raad van State. Na de zomer zal het parlement erover kunnen stemmen. "Het is de bedoeling dat de nieuwe regels in januari in werking zullen treden, en dat ze van toepassing zijn voor de lokale verkiezingen van oktober volgend jaar", zegt De Coninck.