Permanent gesloten: vakantiepark Les Dolimarts in Bohan

In de reeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar een vakantie- of vrijetijdsbestemming waar u niet meer heen kunt. Op zijn tocht bezoekt hij elke dag een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen vakantieparken. Vandaag: vakantiepark Les Dolimarts in Bohan.

Geschiedenis

Les Dolimarts is een vakantiepark in Bohan, vlak bij de Franse grens in het zuiden van Namen. Het park wordt begin jaren 50 gebouwd door de Socialistische Mutualiteiten. 1.000 à 1.200 gasten kunnen er hun vakantie doorbrengen. In 2000, bijna 50 jaar later, sluit het park de deuren. De oorzaak: een dalend aantal bezoekers, schulden en slecht management.

In december 2001 stelt toenmalig minister voor Maatschappelijke Integratie Johan Vande Lanotte voor het park in te richten als opvangcentrum voor asielzoekers, ook al is er vlakbij al een opvangcentrum. De federale overheid betaalt meer dan 3,1 miljoen euro om het park aan te kopen, maar het wordt nooit gebruikt om vluchtelingen op te vangen. Sindsdien staat het domein leeg. Het wordt niet bewaakt, waardoor het ten prooi valt aan dieven en vandalen. 

In 2004 wordt ernstige bodemverontreiniging vastgesteld nadat vandalen zo’n 800 liter van de giftige koelvloeistof askarel hebben geloosd uit een aantal hoogspanningstransformatoren. De sanering van de vervuilde grond kost de overheid zo’n 2,6 miljoen euro. Een jaar later verkoopt de staat het terrein weer, voor 220.000 euro, of een twintigste van de prijs van de aankoop en de sanering van het domein samen. Enkele jaren later, in 2007, brandt het hoofdgebouw, met restaurant en bowling in, af. De brand is aangestoken.

Nu, na 17 jaar leegstand, is het domein, dat ooit het toeristische vlaggenschip was van de Socialistische Mutualiteiten, herschapen tot een jungle waar hier en daar ruïnes van kaalgeplukte vakantiehuisjes uitsteken. Het bouwbedrijf dat het park kocht, is 12 jaar later nog altijd niet begonnen met de herbestemming van het domein. Het ziet er naar uit dat het nog wel even zal duren voor Les Dolimarts opnieuw vakantiegangers ontvangt.

Hoe het nu is

 Oude foto's: backintime.be

Meest gelezen